Yolyola.com: Aynı yöne giden kişileri aynı arabada buluşturan girişim

yolyola.com-logo-arac-paylasimi2006 yılında İstanbul’da kurulan Hep İletişim de kendi kaynaklarını girişimcilik alanında kullanan ajanslar arasına katılıyor. Yolyola.com adlı sosyal bir projeyle araç paylaşımına yeni bir yorum getiriyor.

Hep İletişim bünyesinde 2013 yılında kurulan Federation Network, Yol Yola ile çevre dostu ve trafik düşmanı bir proje hayata geçirmiş. Proje temel olarak aynı yönde seyahat eden kişilerin aynı araçta buluşmasına aracılık ediyor. Bu da trafiğe çıkan araç sayısını azaltarak sürdürülebilir bir ulaşım projesine hayat vermiş oluyor.

Tamamen ücretsiz şekilde kullanılan Yolyola.com’da araç sahipleri ve bir başka araçta seyahat etmek isteyen kişiler birer ilan açarak işe başlıyor. İlanı sürücü veya yolcu profilinde, gideceğiniz yön, saat ve yolculuk türü (tek seferlik/rutin) gibi bilgilerle oluşturuyorsunuz.

Eğer bir kişiyle anlaşırsanız toplu seyahate ilk adımı atmış oluyor ve ‘eko puanlarla‘ ödüllendiriliyorsunuz. Henüz aktif değil ama ödüllendirme sisteminde toplanan puanlar kullanıcılara çeşitli hediyeler ve indirimler kazanmanın yolunu açıyor.

yolyola-birlikte-yolculuk-araba-paylasimi-640x360

Federation Network Başkanı Barış Akbaş‘tan aldığımız bilgiye göre 3 aylık bir çalışmanın ürünü olan Yol Yola, 1 hafta önce kapılarını kullanıcılarına açmış. Bir yıl sonunda sadece 1000 arabanın trafikten azalması sağlanabilirse, 400.000 ağacın temizlediği kadar karbon salımının önüne geçilmiş olunacak.

Yılda 20 bin kilometre yol yapan bir sürücü 5 bin kilogram karbon salınımına neden oluyor.

Kurumsal şirketlere de çözüm sunuyor

Yol Yola, kurumsal şirketlere  de sosyal ve çevre dostu bir ulaşım ağı kurmak için hizmet veriyor. Bazı önemli şirketlerle konuşmaların devam ettiğini de öğrendik ki bu yöndeki ilerleme daha önce denenmiş ama istenilen etkiyi yakalayamamış bir iş fikrinin ayakta kalabilmesi için sevindirici bir durum.

ABD’de ZimRide.com, Avrupa’da Blablacar.com,Mitfahren.de, Mitfahrgelegenheit.de gibi örnekleri olan bu iş modelinin Türkiye’de başarılı bir ürünle ortaya konulması özellikle İstanbul için bir avantaj niteliğinde. Zira İstanbul, Moskova’dan sonra dünyanın en ciddi trafik yoğunluğuna sahip 2. şehri olarak gösteriliyor. Tabii bunlar tek başına sistemin kesinlikle ilgi göreceği anlamına gelmiyor. 2013 sonuna kadar gerekli geri bildirimi alacağımızı tahmin ediyorum.


EN ÜST SAYFA
kıbrıs web tasarım kktc sitesi reklam internet seo dizayn web tasarım logo yazılım google arama motoru optimizasyonu profesyonel firma e-ticaret sayfa şirketi web sitesi

Kıbrıs web Tasarım