Disney’den sanal görüntüde gerçek dokunma hissi veren ekran

disney-dokunma-hissi-veren-ekran-225x126Dünyanın en çok tanınan medya şirketlerinden biri olan Disney’in Pittsburgh’da kurduğu araştırma laboratuvarı yeni geliştirdiği ekranı tanıttı. Dokunmatik ekranların hayatımızın en önemli parçalarından biri haline geldiği günümüzde Disney Research’ün test ettiği ürün dokunmatik ekranda nesnelerin hissedilebilmesine olanak tanıyor.

Dijital dünya ile gerçek dünya arasında köprü oluşturacak projenin temel çalışma mantığı ise gayet basit. İlk olarak nesnelerin topografik haritaları çıkarılması ile başlanan süreçte bu bilgiler geliştirilen yazılıma yükleniyor. Kullanıcının ekrana dokunması ile elektromanyetik dalgalar göndererek 3 boyutlu bir cisme dokunma hissi sağlanıyor. Çalışma mantığı olarak basit olmasına karşın elektromanyetik dalganın doğru nokta ve doğru dalgada ele temas etmesi gerçekliği belirleyeceği için ciddi bir araştırma ve geliştirme süreci gerektirdiğini de belirtmek gerekli.

Hayatın her aşamasında kullanılabilme potansiyeline sahip ürünün seri üretime geçmesi durumunda, pazarlama odaklı yeni modelleri de beraberinde getireceğe benziyor. Bu gelişme özellikle internetten alışveriş yapmama gerekçesi olarak sıkça kullandığı “dokunmadan almam” yerine, yeni bahaneler bulmaları gerekebilir :)  Sadece pazarlama alanında değil, örneğin müzelerde de önemli işlev görebilecek ürünü biraz daha yakından inceleyelim…

Bir gün çizgi filmlerin bu özelliğe sahip ekranlardan sunulması ile birlikte, sağlayacağı etkileşimin çocuk gelişimi üzerinde önemli etkileri olabileceği söyleniyor. Projenin müzeler için kullanılabilme imkanı ise sosyal sorumluluk açısından önem taşıyor. Dünyanın her yerinden çocuk ve gençlerin tarih öncesinden kalmış fosillere veya eski çağ eşyalarına “dokunabilmesi” yeni nesil için büyük bir şans olabilir.

Kullanıcı etkileşimi sağlamak ve video temelinde araştırmalar için kurulan Disney Research bu proje ile hem laboratuvar için, hem de kurucusu olan Disney için vizyon belirlemiş oluyor. Yakında yeni projelerle daha fazla göreceğimizi tahmin ettiğim Disney Research’ün dokunmatik ekran projesini Seung-Chan Kim, Ali Israr, Ivan Poupyrev hazırlamış. Proje ile ilgili teknik bilgiye ulaşmak isteyen buradan ilgili makaleye ulaşabilirler.

 


EN ÜST SAYFA
kıbrıs web tasarım kktc sitesi reklam internet seo dizayn web tasarım logo yazılım google arama motoru optimizasyonu profesyonel firma e-ticaret sayfa şirketi web sitesi

Kıbrıs web Tasarım