Sosyal medyanın 10 yılına genel bakış [infografik]

sosyal-medya-2004-2014-225x142Facebook’un Şubat ayında 10. yıldönümü vesilesiyle hazırlanan, tasarımsal gelişiminden üye sayısındaki artışa kadar detaylı bilgilerin yer aldığı infografiği geçen hafta paylaşmıştık. Bu sefer, sadece Facebook’un değil aynı zamanda Twitter, Instagram ve Google+’ın da kuruluşundan itibaren büyümesini konu alan yeni infografiği Search Engine Journal‘dan aktarıyoruz.

2004′ten itibaren ‘büyümenin’ ötesinde adeta patlama gösteren sosyal medyaya geniş bir açıdan bakan infografikte sosyal ağların mobil kullanım oranından, reklam verenlerin sosyal medyaya ilgisine kadar bilgiler yer alıyor. İnfografiğe göre reklam verenlerin yüzde 93′ü sosyal medyayı iş amaçlı kullanırken, yüzde 70′i Facebook’tan yüzde 34′ü Twitter’dan yeni müşteri kazanmış.

Markaların en çok yer aldığı ilk 3 site Facebook, Twitter ve Google+ olarak belirtilirken, listenin son sırasında Tumblr bulunuyor. Tumblr’ı kullanan marka sayısı az görünmesine karşın, burada yer alan markaların platformu çok etkin kullandığını Markalar Tumblr’ı nasıl kullanıyor? yazısında ele aldığımızı tekrar belirteyim.

Markalar ve reklam verenlerin ana odağının sosyal medyadaki kullanıcı sayısı ve profili olduğunu düşündüğümüzde ilk olarak sosyal ağların üye sayılarının artış grafiğine bakmakta yarar var. 2012′de kurulmasına rağmen 70 milyon üyeye ulaşan Pinterest az olmayan kullanıcı sayısına rağmen diğer sosyal ağların arasında neredeyse hiç görünmüyor. Instagram ilk önce Android versiyonunun sonra da Facebook’un etkisiyle üye sayısını hızla artıyor ama 3 büyüğün yanına yanaşamıyor.

Sosyal ağlarda en fazla kullanıcıya sahip 3 sosyal ağ Facebook, Google ve Twitter olarak sıralanıyor. Google’ın diğer servisleri üzerinden üyeliği zorunlu tutması sonucu Google+’ın 1 milyar kayıtlı kullanıcıya ulaşması ya da Facebook’un geçen hafta paylaştığımız infografikte yer aldığı gibi hızla ulaştığı 1.15 milyar kullanıcı sayısı, infografikte Twitter’a ait olarak paylaşılan kullanıcı bilgisinin yanında o kadar dikkat çekici değil.

Şöyle ki Twitter’ın halka arzında paylaştığı rakamlara dayanarak hazırlanan ve sizinle paylaştığımız infografikte 218 milyon aktif kullanıcısı olduğu yer alıyordu. Şimdiki infografikte ise Twitter’ın 554 milyon kullanıcısı olduğu belirtiliyor. Konunun Twitter’ın halka arzı öncesinde de sorulduğunu, ama şirketin aktif olmayan ve yasaklanan üyeler konusunda açıklama yapmadığını hatırlatalım.

Sosyal ağların kayıtlı kullanıcı sayılarına bakılarak hesaplanan oranlara göre 2013 internet kullanıcıların yüzde 72′si sosyal medya kullanıcısı. 2005′te yüzde 8 olan oranın zaman içerisinde artışı sosyal medyanın önemini bir başka pencereden yeniden göstermiş. Bunun haricinde bir dönem sadece gençlerin sosyal medya kullanıcısı olduğu verisi, 2012′de geçerliliğini yitirmiş; İnfografiğe göre 45 yaş ve üstü kullanıcıların sayısı 2012′de yüzde 50′ye yakın artış göstermiş.

sosyal-medyanin-yukselisi


 

EN ÜST SAYFA
kıbrıs web tasarım kktc sitesi reklam internet seo dizayn web tasarım logo yazılım google arama motoru optimizasyonu profesyonel firma e-ticaret sayfa şirketi web sitesi

Kıbrıs web Tasarım