Türkiye ve Rusya’nın dijital ekosistem karşılaştırması [Rapor]

turkiye-rusya-dijital-ekosistem-293x253Rusya’da Türkiye’nin 4 katında da fazla internet yatırımı gerçekleştiğini konu alan araştırmanın ardından şimdi de Türkiye ve Rusya’nın dijital ekosistem karşılaştırması raporuyla karşınızdayız.

En temel rakama bakacak olursak; Rusya’da 18-69 yaş arası 66,4 milyon, Türkiye’de ise 21,3 milyon çevrimiçi kullanıcı bulunuyor. Erişim oranlarının her iki ülke için oldukça düşük olduğunu da düşünecek olursak, potansiyeli fazlasıyla yüksek iki pazardan bahsettiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

Raporun hemen başında Türkiye ve Rusya’nın coğrafi, tarihi ve ekonomik benzerliklerine değinilirken hem de online tarafta da taşıdıkları bazı ortak özelliklerin altı çizilmiş.

Hem Gemius hem de IAB’den önemli isimlerin görüşlerine de yer verilen raporda; Gemius Rusya Ülke Müdürü Anton Melekhov’un RTB'nin (Gerçek Zamanlı Açık Artırma) Batı piyasalarında en büyük pazarlama silahlarından birisiyken Türkiye ve Rusya'da gerçek bir pazarlama platformundan ziyade, lafta kalan bir uygulama düzeyinde olduğu’ görüşü özellikle dikkat çekiyor.

Eski Google MEA Bölge Direktörü Mustafa İçil ise konuyla alakalı olarak her iki ülkede de en çok tercih edilen reklamcılık yöntemi olarak arama motoru reklamcılığının öne çıktığını dile getirmiş ve çok sayıda internet sitesinin henüz iyi bir mobil deneyim sağlayamamasından ötürü küresel trendlere göre her iki ülkede de mobil mecra payının düşük olduğu görüşünü paylaşmış. Yazının devamındaysa maddeler halinde rapordan öne çıkan konu başlıklarını bulabilirsiniz.

Rusya’nın en popüler internet sitesi: Yandex

Rusya’nın en popüler 10 internet sitesine bakacak olursak birinci sırada tanıdık bir isim bizi karşılıyor: Yandex. İkinci sırada dev e-posta sağlayıcısı Mail.ru, üçüncü sırada soayal ağ vk.com ve dördüncü sırada da Google yer alıyor. Facebook ise kendine onuncu sırada yer bulabilmiş.

rusyanin-en-populer-siteleri

Rusya’da ilk 10 sıradaki internet siteleri

Rusya’da da sosyal ağlar çok seviliyor

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde olduğu gibi Rusya’da da sosyal ağlar oldukça popüler. Öyle ki, Rusya’daki internet kullanıcılarının yüzde 93′ünün en az bir sosyal ağda hesabı bulunuyor. En çok tercih edilen sosyal ağ ise yüzde 74 ile Vkontakte.

Rusya’da online aktivitelere katılım oranları daha yüksek

Ülkemizde online mecralarda kullanıcı başına ayda 40 saat 54 dakika gibi bir süre geçirilirken aynı rakam Rusya için 43 saat 36 dakika. Ancak aylık 2 buçuk saatlik farka rağmen Türkiye’de kullanıcıların sayfa görünteleme oranları daha yüksek. Türkiye’de kullanıcı başına 1791, Rusya’da ise 1592 sayfa görüntüleniyor.

Bir diğer ortak nokta: mobil

Rusya ve Türkiye’nin benzerlikler gösterdiği bir diğer konu başlığı da mobil. Rusya’da 2011 yılı başında yüzde 2 dolaylarında olan mobil trafik 2013 sonunda yüzde 7‘lere ulaşmış. Rusya’da internet kullancıların ortalama 1 saat 26 dakikası mobil cihazlarında internete bağlanarak geçiyor. Türkiye’ye bakacak olursak da 2011′de yüzde 1 olan mobil trafiğin 2013′de yüzde 9′ların üzerinde çıktığını görüyoruz. Raporda görüşlerine yer verilen uzmanların bu rakamlar ışığında dikkat çektiği gelecek trendi ise tahmin edebileceğiniz gibi mobil reklamcılık.

Tüm bu başlıklar dışında çok sayıda demografik bilgi de söz konusu raporda sizleri bekliyor. Gemius tarafından hazırlanan ve hemen aşağıda detaylıca inceleyebileceğiniz rapora SlideShare üzerinde aşağıdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca aynı raporun İngilizce versiyonu da şurada.

<iframe width="574" height="613"}//www.slideshare.net/slideshow/embed_code/38081928"{/iframe}

 


EN ÜST SAYFA
kıbrıs web tasarım kktc sitesi reklam internet seo dizayn web tasarım logo yazılım google arama motoru optimizasyonu profesyonel firma e-ticaret sayfa şirketi web sitesi

Kıbrıs web Tasarım