Az gelişmiş ülkelerdeki yaşam kalitesi, ucuz teknolojik çözümler sayesinde iyileşecek

Teknoloji geliştikçe daha fazla kişinin bu nimetlerden faydalanması geç de olsa sağlanabiliyor. Günümüzde bir çok probleme yaratıcı çözümler sunabilen teknoloji geliştiricileri az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere de çözümler üreterek yaşam kalitelerini biraz da olsa artırmayı başarıyor. Kullanılan teknolojik ürünler aslında hayal dünyamızı zorlarsak ne kadar çok şey başarabileceğimizin de bir göstergesi.

Az gelişmiş ülkelerde hayat kalitesini artırabilecek bazı ürünlere beraber bakalım:

3D yazıcılar sayesinde 50 dolara ev

3d printed mud house worlds advanced saving project 14

Dünyanın en büyük 3D yazıcılarından olan bu yazıcı sayesinde 50 dolar maliyetle ev yapabilmek mümkün. Üstelik hammadde olarak da çamur kullanıldığı için büyük bir sorun da ortadan kalkmış oluyor. Yazıcının durduğu zamanlarda işçiler kapı ve pencerelerle ilgili çalışmaları yaparak kısa zamanda güzel ve ucuz bir ev üretebilirler.

35 Dolar değerindeki tablet 

Samsung Galaxy Tab ile yarışacak seviyede bir tablet üreten Hindistan bunu gelişmekte olan ülkelerdeki gençlere sadece 35 Dolara satıyor. Hindistan hükümetinin isteği üzerine geliştirilen Aakash tablet sayesinde bir çok kişi normal şartlarda hayal edemeyeceği bir ürüne kavuşabiliyor. Hindistan’ın bilişim teknolojileri alanındaki gelişmelerin arkasında bu gibi detaylar da yatıyor olabilir.

Solar tuz arıtma tesisi 

Gazze’de su oldukça değerli ve nadir bulunan bir şey. Ayrıca var olan su kaynaklarının neredeyse %90’ının insan sağlığı için tehlikeli olduğu da ortaya çıkmış. Durum böyle olunca Filistinli Fayez al-Hindi kendi geliştirdiği bir solar tuz arıtma tesisi ile günde yaklaşık 10 litre temiz su arındırmayı başarmış. Solar panellerin hayatımızı çok büyük şekilde değiştirdiğine bir de bu açıdan şahit olmak çok değerli.

Sıfır elektrikle çalışan doğal klima

İnanılması zor olsa da Hindistan ve Pakistan’da neredeyse milyonlarca kişi hala elektriğe erişemiyor. Bunun yan etkileri olarak da bir çok şeyden mahrum kalıyorlar. Bunlardan biri klima. Bangladeş’de Rural bölgesinde yüzbinlerce kişi elektriğe erişemiyor ve yaz aylarında 45 dereceyi geçen hava sıcaklığında yaşam mücadelesi veriyorlar. Bunu gören birileri harekete geçmiş ve aslında çok teknolojik olmasa da akılcı bir çözüm üretmiş. Ortaya çıkan doğal klima gerçekten etkileyici çünkü oda sıcaklığını neredeyse 5 derece düşürmeyi başarıyor.

Temiz su içmenizi sağlayan pipet: LifeStraw

lifestraw in use cropped

Dünyanın bir çok noktasında temiz içme suyuna ulaşmak oldukça güç. Bu nedenle şehir sularının arıtma yöntemine benzer bir yöntemle suyu filtreleyip size temiz içme suyu olarak ulaştıran bir pipet geliştirilmiş. 20 dolar değerindeki bu pipet sayesinde dünyanın neresinde olursanız olun 1.500 litreye kadar temiz suyu içebilirsiniz. Basitçe bu pipeti sürekli yanınızda taşımanız ve suyu içerken bu pipet aracılığıyla içmeniz yeterli olacaktır. Kirli suları bile %99.99 oranında arındırabiliyor olması gerçekten işe yarar kılıyor.

Sizin gördüğünüz ve kullanışlı bulduğunuz “ucuz teknolojik çözüm” diyebileceğiniz yöntemleri yorum alanından bizimle paylaşabilirsiniz.

 


Etiketler: birçoktemizsayesindesuyuteknolojikpipetolanolsahindistankişiklimaneredeysedolarçözümlerolarakyaşamgelişmişsolarbüyük
EN ÜST SAYFA
kıbrıs web tasarım kktc sitesi reklam internet seo dizayn web tasarım logo yazılım google arama motoru optimizasyonu profesyonel firma e-ticaret sayfa şirketi web sitesi

Kıbrıs web Tasarım