Kedisinin eve girebilmesi için yüz tanıma aracı geliştiren mühendis

yapay zeka yuz tanima kedi

Hollanda’da yaşayan WeTransfer yazılım mühendisi Arkaitz Garro, eve girmek isteyen kedisi Bobis için kapıya bir kedi girişi yerine bir yüz tanıma aracı yerleştirdi. Böylece Bobis kapıya geldiğinde araç Garro’ya anlık bildirim göndererek haber veriyor.

Garro neden böyle bir araca ihtiyaç duyduğunu şu cümlelerle açıklıyor:

Karım ve ben birkaç yıl önce bu kediyi arka balkonumuzda gördük. Onun bir evi olup olmdığını bilmiyorduk. Bu nedenle ilk önce kediyle arkadaşlık kurduk ve onun birkaç fotoğrafını çekerek mahallede dağıttık. Kedinin birkaç ev ötede bir sahibi olduğunu öğrendik. Sahibi, onu bizimle paylaşmaktan mutluluk duyacağını belirtince kediyi seven iki ailesi oldu. Bu nedenle kedi bizim eve belli zamanlarda geliyor. Biz de bir kedi kapısına sahip olmadığımız için onun etrafta olduğu zamanları bilmek ve arka kapıyı onun için açabilmek istiyorduk.

kedi2

Bir süre sonra Garro kediyi algılayabilecek bir sistem üzerinde çalışmak için kolları sıvadı. Kediyi tanıması için üzerinde bir kamera bulunduran araç inşa etmeye başlayan Garro, bu kameranın  hareket algılama ve görsel tanıma gibi yapay zeka yetilerini bulundurmasına da dikkat etti. Böylece araç, kedisi dışarıda otururken onu tanıyabilecek ve Garro’ya kapıyı açması için mesaj atabilecekti.

kedi1

Bir süredir kedi kapısı yerine bu aracı kullanan Garo yazılımın çalışma prensibini de şu cümlelerle açıklıyor:

Araç, hareketi algıladığında çektiği fotoğrafı tanıma yazılımına yolluyor. Bu yazılım, kedinin önceki fotoğraflarını kontrol ederek kedinin kimliğini doğruluyor.

Yazılım kedinin kimliğini doğruladığında ise Garro’nun telefonuna anlık bildirim gönderiyor. Eğer siz de kedinizin sizi dışarıda beklemesini  istemiyorsanız Garro’nun yöntemini tercih edebilirsiniz. Bu aracı inşa etmek için Raspberry Pi mini bilgisayarını bir kamera modülüne yerleştiren yazılımcı, bu modüle hareket algılama kazandırmak için motioneyeos yükledi.

Yüz tanıma tarafında Amazon Rekognition kullanan Garro, bildirimleri de Slack üzerinden alıyor. Garro tüm bu sistemi kurmanın birkaç saatini aldığını belirtirken, en zor kısmın yüz tanıma tarafında gerçekleştiğini de sözlerine ekliyor. Kediler için kapı yerine yapay zeka kullandığımız günler geldiğine göre çocukluğumuzda yer eden gelecek algısının tam da şu an yaşandığını söyleyebiliriz.

 


Etiketler: biriçintanımagarrobirkaçaraçonunkedininkediyiyüzaracıkediyerineşuyazılımeveaçıklıyorsahibikimliğiniönce
EN ÜST SAYFA
kıbrıs web tasarım kktc sitesi reklam internet seo dizayn web tasarım logo yazılım google arama motoru optimizasyonu profesyonel firma e-ticaret sayfa şirketi web sitesi

Kıbrıs web Tasarım