Google’ın İşletim Sistemi Google Chrome OS Tanıtıldı!

chrome-logoGoogle bugün yaptığı basın toplantısıyla Temmuz ayında ilk kez duyurusunu yaptığı işletim sistemi Google Chrome OS’i görücüye çıkardı. Özellikle hayatını internette geçiren kullanıcılar için kurgulanmış olan açık kaynaklı işletim sistemi Google Chrome OS, piyasaya resmi olarak 1 yıl sonunda çıkacak olsa da, şimdiden yazılım geliştiriciler için kaynak kodları Chromium OS adıyla paylaşıma açıldı. Google’ın konuyla ilgili resmi açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

Piyasaya çıkacağı zamana kadar görsel olarak önemli değişikliğe uğrayacağı söylenen işletim sisteminin arayüzlerine yönelik bir demoyu aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Google Chrome OS Nedir ve Neler Sunuyor?

Google Chrome OS’in tam olarak ne olduğunu ve neler sunduğunu detaylara takılmadan şöyle özetleyebilirim;

  • Chrome OS’deki tüm uygulamalar web uygulaması ve zaten işletim sistemi de sadece özelleştirilmiş bir web tarayıcı.
  • Chrome OS’deki tüm bilgiler internet üzerinde tutulacak. Henüz dilimize uygun bir terim yerleşmemiş olsa da “cloud computing” Chrome OS’de temel olarak alınmış. Eğer bilgisayarınızı kaybederseniz tek yapmanız gereken yeni bir bilgisayar satın alıp, internet üzerindeki verilerinizle kaldığınız yerden devam etmek olacak.
  • Google’ın Chrome OS’de göz önüne aldığı 3 nokta var. Hız, basitlik ve güvenlik.
  • Chrome OS’in kullanıcı girişi ekranının yüklenmesi 7 saniye sürerken, işletim sistemine giriş yapmak 3 saniye sürüyor. Lansmanda yapılan açıklamada bu süreleri daha da kısaltmak için çalıştıklarını söylediler. Bu seviyede bir hızı nasıl yakaladıklarını ise hiçbir dış bileşenle ya da başlangıç uygulamasıyla uğraşmadan sadece tarayıcıyı çalıştırmaya odaklanarak yaptıklarını söylediler.
  • Chrome OS kendisini otomatik olarak güncelliyor ve işletim sistemi her başlatıldığında “Verified Boot” adı verilen sistemle herşeyin olması gerektiği gibi olduğunu doğruluyor olacak.
  • Chrome OS’i internet üzerinden indirip istediğiniz her bilgisayara kuramayacaksınız. Yeni bir bilgisayar almanız gerekecek çünkü sadece uyumlu olarak üretilmiş cihazlarda çalışacak. Öncelikli koşul da solid-state hard disk olması. Yani, PC ya da Mac’de kullanmayı aksi ispatlanmadıkça kullanmayı unutun. Chrome OS için Google çeşitli üreticilerle görüşmekteymiş. Ancak eğer uyumlu bir netbook’a sahipseniz, ki lansmanda EeePC kullanıldı, o zaman biraz da yazılım/donanım bilginiz varsa Chrome OS’i kurup çalıştırabileceğiniz belirtiliyor.
  • Ve son olarak tabi ki, Chrome OS ücretsiz olacak!

chromeos-apps

Toplantı esnasında Chrome OS – işletim sistemi – dışında, Chrome – web tarayıcısı – hakkında da bazı bilgiler verildi. Hali hazırda dünyada 40 milyon Chrome kullanıcısı varmış ve Chrome’un Mac versiyonu bu yılın sonuna doğru piyasaya sürülecekmiş.

Bu anlatımımız yeterli olmadıysa Google’ın yayınladığı rehber niteliğindeki fazlasıyla başarılı “Google Chrome OS Nedir?” rehber videosunu da izleyebilirsiniz.

Etiketler: chromeişletimolarakbirgooglesistemiiçingoogle’ınolacaksadeceinternetpiyasayaos’iwebyaptığınelerolsasöyledilerizleyebilirsiniz
EN ÜST SAYFA
kıbrıs web tasarım kktc sitesi reklam internet seo dizayn web tasarım logo yazılım google arama motoru optimizasyonu profesyonel firma e-ticaret sayfa şirketi web sitesi

Kıbrıs web Tasarım