Sosyal Medya 2010’un Olmazsa Olmazı: Social Media World Forum London
Son 15 senedir web yayıncılığının gelişimine şöyle bir bakalım: Web siteleri kurduk, içeriklerini yükledik, yazılı yayınları online platformlara çevirdik. Bir süre sonra takipçilerimiz katılımcılarımız haline geldi. Sonra ise içeriği sadece onların eline bıraktık, biz platformları kurduk, altyapıyı sağladık.
Son birkaç senedir online platformların hayatımızda kapladığı alan o kadar arttı ki “offline” kurumların kendilerini aktif olarak Internet'te ifade etmeleri ihtiyacı yeni bir sektör oluşturdu. “Sosyal medya” pazarlaması ve PR’ı da buradan doğdu: Markaları Internet' te var etmek, onlara takipçiler kazandırmak ve hatta pazar araştırmalarını internette doğan diyalogları analiz ederek yönetmek.
Social Media World Forum iki gündür Londra’da nice büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmış olan Olympia’da sürüyor. Dünyanın dört bir yanından sosyal medya iletişim ajansları etkinlikte kendilerini gösteriyorlar. Ben de hem sosyal medya iletişimi konusunda güncel trendleri yerinden takip etmek ve bilgi birikimimi arttırmak, hem de bir süre önce ortak olarak katılmış olduğum sosyal medya iletişim ajansımız Dekatlon Buzz’u ve Türkiye online sektörünü temsil etmek amacıyla bu etkinliğe katıldım.
Etkinliği açıklanan resmi rakamlara göre 4500’den fazla katılımcı ziyaret etti. Organizasyonun ana konu başlıkları Kurumsal Sosyal Medya, Sosyal TV ve Bulut Bilgi İşlem idi. Fuar alanının büyük çoğunluğu Bulut Bilgi işlem firmaları ve Sosyal Medya İletişim ajansları tarafından kaplanmıştı. I-Level, SocialMedia8 ve Yomego firmalarının standları özellikle ilgimi çekti. Bailey’s ve Lufthansa oturumlarını öne çıkan sosyal medya kampanyaları olarak not aldım.
Organizasyonun açılışını LinkedIn Avrupa direktörü Kevin Eyres yaparken sosyal medyanın global gücünden ve bu iş kolunun gün geçtikçe güçlenip büyük bir sektör haline geldiğinden bahsetti. Etkinliğin devamında ilgimi en fazla markalara özel komünite projeleri gerçekleştiren ajanslar ve video platformları çekti. VPype, Facebook’un ilk real-time video uygulamasını gerçekleştirerek ve organizasyon boyunca iletişimi sürdürerek şov yaptı.
En fazla ilgimi çeken oturum ise sosyal oyun ekonomisi ve sosyal oyunları paraya dönüştürmek ile ilgiliydi. Katılımcılar bir sosyal oyun reklam networku olan Adknowledge, sosyal oyun pazarına giren Sega ve sosyal oyun pazarlaması üzerine çalışan bir uzak doğulu girişimciydi. Katılımcılar sosyal oyun pazarının birkaç seneye offline oyun pazarından fazla olacağı yorumunu yaptılar.
Workshop’lar ve katılımcılar hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Social Media World Forum resmi web sitesi olan socialmedia-forum.com’u takip etmenizi ve Twitter’dan #SMWF girdilerine bir göz atmanızı öneririm.