Yeni iPod Touch, iTunes 10, iPod Nano, Apple TV ve Ping İle Steve Jobs’un Eylül Çıkarması

apple-steve-jobs-300x290Apple, 1 Eylül etkinliğini dün gece gerçekleştirdi. Steve Jobs’un sahne aldığı etkinlik ilk defa canlı yayınlandığı için özellikle internet camiasını ciddi bir beklentiden kurtardı denilebilir. Etkinlikte iOS güncellemelerinin yanında önemli yenilikler, yenilenen cihazlar, Apple TV ve iTunes tabanlı müzik sosyal ağı Ping’in sunumları yapıldı.

Konuşmasına Apple mağazalarıyla başlayan Jobs, 18 ay süren bir düzenlemeyle açılan Paris mağazası ile cam bir sanat eseri niteliğindeki Shanghai mağazasını izleyenlere tanıttı.

Jobs, iPhone’un piyasaya çıkmasından bugüne kadar 120 Milyon iOS tabanlı ürün sattıklarını ve günde 230.000 yeni cihazın aktifleştirildiğini, AppStore’dan dakikada 12.000 uygulamanın indirildiğini paylaştı.

İşte mini bir konserle kapatılan etkinliğin ardından Steve Jobs’un eteğinden dökülenler;

iOS 4.1 ve iOS 4.2

Bazı performans güncellemelerinin yapıldığı ve önümüzdeki hafta güncellenebilecek iOS 4.1'in yenilikleri şunlar;

  • HDR fotoğraf çekimi
  • Wi-fi üzerinden HD video yüklemesi
  • TV programları kiralama
  • Game Center – Oyun merkezi

Game Center’in çok oyunculu desteği ile arkadaşlarla beraber oyun oynamak mümkün olacak. Otomatik eşleştirme ve rekabet ilişkisi arttırılacak. Apple bu alandaki elini güçlendirecek.

Kasım ayında yayınlanacak iOS 4.2 ile gelecek yeni özellikler ise daha çok iPad sahiplerini ilgilendiriyor;

  • Yazıcı desteği
  • AirPlay özelliği

Yazıcı desteği, iPad kullanıcıları için detaylı şekilde gösterilirken Apple’ın iPad’i bir okuma cihazı(e-reader) olarak görmediğini de kabul ettiğini görüyoruz. Müzik, video ve fotoğraf içeriklerini Wi-fi üzerinden paylaşıma açan AirPlay iPad, iPhone ve iPod Touch için çalışacak ancak tüm modelleri kapsamayacak. 3. parti çalışma ortaklarının AirPlay destekli ürünler çıkarması da beklenen gelişmelerden.

iTunes 10 ve Ping

Yeni iTunes sürümünde TV ve sosyal odaklı bir dönüşüm görünüyor. Apple TV üzerinden film ve TV programlarının kiralanabileceği iTunes 10'un müzik tarafı ise Ping adlı sosyal yapılandırma ile güçlendiriliyor. Ping ile sanatçılar ve diğer kişilerin takip edilebileceği bir sosyal ağ sunan Apple, Game Center ile oyun severleri kendine bağlamanın yanında müzik severleri de Ping ile yönlendirebilecek.

Apple Tv

Eylül etkinliğinin bir sürprizi ise üzerine çok konuşulan Apple TV dünyasının resmileşmesi oldu. HDMI, Ethernet ve USB çıkışlarıyla küçük Apple TV kutusu 99$ fiyatla ön sipariş alınacak. iTunes ile TV programları 0,99$, HD filmler 4,99$ karşılığında kiralanacak yayınlar 30 gün içinde izlenebilecek ancak izlenmeye başlanan yayınlar 48 saat süreyle aktif olacak.

Her ne kadar Steve Jobs Apple TV’yi bir hobi projesi olarak çok büyük görmese de Pixar kariyeri göz önüne alındığında ABC, Fox, Netflix ve Youtube ile de işbirliği içinde olacak Apple TV’nin kesinlikle ciddiye alınması gerektiğini söyleyebiliriz.

Yeni iPod Touch

iPhone 4 ile büyük benzerlik taşıyan yeni iPod Touch, iOS 4.1 ile geliyor;

  • FaceTime(görüntülü konuşma) için ön kamera
  • Retina Display(960×640 çözünürlük) ekran
  • HD video kaydı
  • Game Center
  • Apple A4 yonga
  • Gyro

Gyro özelliği ile daha iyi dokunmatik performans sunacak olan yeni iPod Touch’ın Amerika fiyatı 8GB modelinde 229$, 16GB modelinde 299$, 64GB modelinde ise 399$ olacak.

Yeni iPod Nano ve iPad Shuffle

Yenilenen tasarımıyla dikkat çeken iPod Nano Apple’ın iddialı dokunmatik cihazlarından biri olmaya aday görünüyor;

  • Çoklu dokunmatik ekran
  • %46 daha küçük, %42 daha hafif
  • 29 dilde ses komutu(voiceover) desteği
  • FM radyo, Nike+ ve pedometre (adım sayacı)
  • 24 saat pil ömrü

Amerika için yeni iPod Nano’nun 8GB modeli 149$, 16GB modeli ise 179$ olacak. Yeni iPod Shuffle’a ise ses özelliği ve çoklu liste oluşturabilme yeteneklerine kavuşuyor, 2GB hafızalı Shuffle’in fiyatı ise 49$. iPod Klasik ise 249$ fiyatlı 160GB modeli ile yoluna devam edecek.

Etkinlik görselleri: Engadget

Etiketler: ileappleipodyenibiriseiositunesolacakiçinpingçoktouchmüzikgamedahadesteğistevesosyalipad
EN ÜST SAYFA
kıbrıs web tasarım kktc sitesi reklam internet seo dizayn web tasarım logo yazılım google arama motoru optimizasyonu profesyonel firma e-ticaret sayfa şirketi web sitesi

Kıbrıs web Tasarım