Her Girişimcide Olması Gereken 10 Özellik

Her_Girisimcide_Olmasi_Gereken_10_ozellik-225x225Herkesin farklı özellikleri ve becerileri var ama eğer bir girişimci olmayı düşlüyorsanız bu özelliklerden bazıları diğerlerine göre daha fazla önem kazanıyor. Bir girişimci bu yol boyunca ihtiyaç duyacağı pek çok farklı beceriyi edinecektir ama henüz işin başındayken bazı özelliklere sahip olmanın büyük faydası var.

Aşağıda zaman içinde derlediğim ve her girişimcide olması gerektiğine inandığım 10 özelliği (pek çoğu arasından seçip) listeledim ama tüm bu özelliklerin tüm girişimcilerde eksiksiz bulunması gerektiği anlamına da gelmiyor. Temel olarak bunlardan daha fazlasına sahip olanlar, girişimcilik macerasında olmayanlara göre daha avantajlılar. Diğer yandan bazı durumlarda 11. özellik işe başlarken tek başına bile yeterli olabilir ve diğerlerini edinene kadar girişimciye zaman kazandırabilir.

Ama yine de işi şansa bırakmamak için diğer 10 özelliği geliştirmek daha iyi bir fikir olabilir…

ileri_gorusluluk-225x1621- İleri Görüşlülük

Bir girişimci için yarını bugünden görebilmenin önemi çok büyük. Bu hem yarının trendlerini bugünden kestirerek, henüz ortaya çıkmamış ihtiyaçlara çare olabilecek bir projeyi şimdiden hazırlamak, hem de giriştiğiniz projenin yarının şartlarında ne kadar başarılı olup olmayacağını bugünden ön görebilmek açısından önemli. Mikro trendleri doğru okuyup yükselen trendler haline geldiğinde doğru konumda olabilmek işin sırrı.

2- Motivasyon

Bir yerde maaşlı çalışırken sizi motive edecek pek çok şey zaten vardır. Ama tek başınıza olduğunuzda bu motivasyonun içinizden gelmesi gerekli. Hele ki işe başlar başlamaz müşterilerin beklentileri ve teslim tarihleri gibi unsurlar yoksa proje hayata geçene kadar her gün aynı şevkle çalışabilmek için motivasyonunuzu kendiniz sağlamalısınız.

3- Özgüven

Girişimciliğin önemli bir ön koşulu risk almayı bilmektir. Eğer özgüveniniz eksikse bu risk almanızı gerektiren hemen her koşulda tereddüt etmenize ve çoğun zamanda fırsatları kaçırmanıza neden olur. Özgüveniniz yükseltmek için her şeyden önce kendinize, sonra da işinizle ilgili teknik becerilerinize inancınız yüksek olması gerekir. Eğer bu konuda sıkıntı varsa işe girişmeden önce bu sorunu çözmek daha doğru bir tercih olabilir.

zaman_yonetimi-225x2074- Zaman Yönetimi

Daha çok çalışmak önemli ama eğer çalıştığınız süreyi doğru yönetemiyorsanız günde 50 saat çalışmanın bile faydası olmayabilir. Zaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirin. Henüz işin başındaki çok az girişimcinin boşa harcayacak zamanı vardır.

5- Finansal Bilgi

Ürün veya hizmetinizi kaça satmayı planlıyorsunuz? Peki bu rakama nasıl karar verdiniz? Bu kararı verirken hangi kriterleri hesaba kattınız?

Ne yazık ki pek çok girişimci finansal bilgiler konusunda yeterli bilgiye sahip değil ve bu yüzden de bazı çok güzel fikirler hak ettikleri başarıyı yakalayamadan çok ufak hatalar nedeniyle gün yüzüne çıkamadan yok olup gidiyor. Üstelik bu sadece kısıtlı bütçe sorunu da değil. Parayı doğru kullanmayı beceremeyen milyon dolar yatırım almış nice girişimler zaman içinde pes etmek zorunda kaldı. Para konusunu sizin için yönetebilecek uzmanlarla çalışmak iyi bir çözüm olabilir ama bu durumda bile sizin de finansal bilgi sahibi olmanızda büyük fayda var.

6- Yönetim Becerisi

Eğer işinizi hayata geçirmek ve geliştirmek için bir ekiple çalışıyorsanız yeni girişimcilerin büyük kısmından daha şanslısınız demektir. Eğer başlangıçta bir ekibiniz yoksa bile işler doğru şekilde geliştiğinde olacaktır. Ve her ekibin verimliliğini sürekli hale getirmek için iyi bir lidere ihtiyacı vardır. Ekibi her zaman mutlu ve verimli halde tutabilmek ise özel bir yetenek ister. Bu beceriyi zaman içinde edinmek de mümkün.

7- Planlama Yeteneği

Planlama yeteneği bir iş planı hazırlamaktan çok daha fazlasını ifade ediyor. İş planı önemli ama bunun ötesinde planlarınızı daha ufak ve daha çabuk hayata geçirilebilir parçalara bölebiliyor olmanız gerekiyor. İşin planlama kısmında takılıp kalmamak, gereksiz detaylarla dolu planlar içerisinde boğulmamak da planlama yeteneğinin bir parçası.

8- Esneklik

iletisim-225x168Her zaman işler planladığınız gibi gitmeyebilir. Öngördüğünüz durumlar tam tersi şekilde gerçekleşebilir. Bu tip durumlarda iki seçeneğiniz var. Ya “buraya kadarmış” deyip her şeyden vazgeçeceksiniz. Ya da esnek olup değişen şartlara ayak uydurarak yolunuza devam edeceksiniz. Eğer ileri görüşlülük konusunda doğal bir üstün yeteneğiniz yoksa esnek olmayı ne kadar erken öğrenirseniz o kadar faydasını görürsünüz.

9- Hırslı Olmak

İlk anda akla olumsuz çağrışımlar getirebilse de hırslı olmak iş dünyası için önemli bir meziyet. İşinizi büyütmek, bir sonraki adıma geçebilmek adına hırslı olmak aslında başarıya doğru kararlı bir şekilde yol almak anlamına geliyor. Bununla beraber “hırs”ın kötü bir şöhrete sahip olması da boşuna değil. Kontrol edilemediğinde veya yanlış motivasyonlarla beraber ele alındığında beklenen etkiyi gösteremeyebilir. Özellikle başarısızlıkla karşılaştığınızda pes etmemeyi sağlaması açısından önemli.

10- İletişim Becerisi

Belki de listedeki en önemli madde bu. Müşterilerinizle, personelinizle, ortaklarınızla veya yatırımcılarla doğru şekilde iletişim kurmakta zorlanıyorsanız hayallerinizi hayata geçirmekte daha da zorlanacaksınız demektir. Eğer bu konuda sıkıntılarınız varsa, girişiminiz için somut adımlar atmaya başlamadan önce bu konuda kendinizi geliştirmeniz uzun vadede mutlaka sizin için faydalı olacaktır.

Bonus: Şans

Şansın çok fazla tanımı var ve herkesin hem fikir olduğu bir tanesini seçmek epeyce güç. Ama bana kalırsa şansı “sebebini açıklayamadığımız gelişmeler” olarak özetlenebilir. Bazı şeylerin neden ya da nasıl bu şekilde gerçekleştiğini anlamlandıramıyor olabilirsiniz ama eğer bu gelişme sizin lehinize olmuşsa önce bunu kabul edip, daha sonra nedenlerini araştırmakta fayda var.

Girişimcilerin başarı hikayelerine baktığınızda önemli bir kısmında şans ile karşılaşacaksınız. En başta da söylediğim gibi işinizi şansa bırakmamak en iyisi ama eğer biraz da şanslıysanız bunun da zararı olmaz Laughing


{/zj_fbcomment}
Etiketler: birdahaamaeğerçokiçinzamanönemlidoğruvarşekildekadarönceişinplanlamasahipbazıbüyükpekgirişimci
EN ÜST SAYFA
kıbrıs web tasarım kktc sitesi reklam internet seo dizayn web tasarım logo yazılım google arama motoru optimizasyonu profesyonel firma e-ticaret sayfa şirketi web sitesi

Kıbrıs web Tasarım