Coursera: Online üniversitelere hazır olun

coursera.com_Webinar adı verilen web seminerleri popüler olmaya başladığından bu yana online eğitim programları hatırı sayılır bir büyüme gösterdi. Türkiye’de dahi üniversitelerin uzaktan eğitim hatta yüksek lisansları programları açtığına şahit olduk. Bunlar büyük gelişmeler olarak görülebilir ama online eğitimin geleceği geleneksel eğitim sistemini değiştirecek gibi duruyor.

Bu son kanıyı belki tekrar etmiş oluyoruz ama Amerika’nın en iyi üniversitelerinden Stanford’un bir kaç profesörü görmemiz gerekeni daha net ortaya koyamızı sağlıyor.

Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri profesörü olan Andrew Ng ve Daphne Koller’ın açmış olduğu Coursera online eğitim anlamında yeni örneklerden biri. Anlaştığı üniversitelerin online sınıflar oluşturmasını sağlıyor.

coursera

Şimdilik bir kar amacı gütmeyen Coursera, Kleiner Perkins ve NEA’dan aldığı 16 milyon dolarlık yatırımla yoluna devam ediyor. Bu noktada aklımıza ABD’li genç girişimcilerin kurmuş olduğu ve 5 milyon dolar yatırım almayı başaran CourseKit geliyor.

Coursera, Princeton, Stanford, Michigan Üniversitesi ve  Pennsylvania Üniversiteleri ile bir dizi online sınıf açma planını önümüzdeki pazartesi gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Online kurslara kaydedeğer katılım

AllThingsDigital‘ın verdiği rakamlara göre Andrew Ng’nin 104 bin kişiye ulaşan ve 46 bin kişinin en az bir ev ödevi tamamladığı bir  kursu dahi olmuş. Bu kursta 23 bin kişi derslerin önemli bir bölümünü alırken, başarı belgesi alanların sayısı 13 bin olmuş. NG, yüzde 10′un üzerinde net başarı yakalayan bu kursus önümüzdeki hafta tekrarlayacak.

Coursera’nın kıyaslandığı diğer bir eski Stanford profesörünün girişimi ise Udacity. 2011′de Fast Company 100 listesinin 5. sırasında yer alan ve Google’ın akıllı araçlarına hayat veren Sebastian Thrun‘un kurucusu olduğu girişim online eğitim konusuna eğiliyor ama Coursera gibi üniversitelerin kendi sınıflarını oluşturmasına izin vermiyor.

Koller ve Ng işin online etkileşim ve pedagojik tarafına da eğilerek online eğitim, daha doğrusu online üniversite konusunda ilerlemek istediklerini gösteriyor. Coursera’da öğrenci forumlarında bir sorunun cevaplama süresinin 22 dakika olduğu paylaşılıyor. Öğrencilerin verdiği cevapları online olarak analiz edebilme şansı Stanford profesörlerinin ufkunu daha da açıyor.

Yukarıdaki rakamlar belli açılardan tatmin edici gelmeyebilir ama şimdilik sınıfların bilgisayar bilimlerinin zor dersleri üzerine kurulduğunu belirtmekte fayda var.

Gelecekte online üniversiteler konusunda daha çok konuşacağız ama şu an online eğitim konusunda Khanacademy.orgMinervaproject.com,  Codeacademy ve Eren Bali’nin kurucularından olduğu, Billgates’in de bahsettiği girişim Udemy‘nin adını anmakta fayda var.

Farklı yerlerde tekrarlamış olabilirim ama önümüzdeki 40-50 yıl içinde teknoloji kullanımının üst düzey olduğu yerlerde geleneksel eğitim kurumlarının ortadan kalkacağı konuşuluyor. Yani çocuklarımız olmasa da torunlarımızın online üniversite diploması alacağını şimdiden düşünebiliriz…


{/zj_fbcomment}
Etiketler: onlinebireğitimolduğuamadahabinstanfordcourseraönümüzdekiüniversitelerinbilgisayarmilyongelenekselvaryerlerdenetgibiverdiğisağlıyor
EN ÜST SAYFA
kıbrıs web tasarım kktc sitesi reklam internet seo dizayn web tasarım logo yazılım google arama motoru optimizasyonu profesyonel firma e-ticaret sayfa şirketi web sitesi

Kıbrıs web Tasarım