PTT, ePttAVM ile e-ticaret sektörüne iddialı bir giriş yaptı

ptt-avmSizlerle daha önce PTT’nin e-ticaret sektörüne adım atacağı haberini paylaşmıştık. Dün ise İzmir Çeşme’de bulunan Sheraton Hotel’de gerçekleştirilen lansman ile birlikte “Türkiye’nin ilk 3 boyutlu alışveriş merkezi” ePttAVM resmi olarak açıldı.

PTT altyapısı ile hızlı ve güvenli alışveriş vaat eden ePttAVM‘nin en önemli özelliklerinden birisi de ’3 boyutlu’ mağazalar ve özellikle KOBİ’ler için sunduğu satış fırsatı. ePttAVM‘nin bir diğer özelliği de devlet destekli bir e-ticaret sistemi olması.

ePttAVM‘de alışverişlerini yapan kullanıcılar satın aldıkları ürünlerin ellerine ulaşmasından sonra onay verecekler ve para tedarikçilere bu onayın ardından aktarılacak.

ePttAVM’den Sanal Açılış

Merkezi İzmir’in Karşıyaka ilçesinde bulunacak olan ePttAVM’nin lansmanı da İzmir’deydi.  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından gerçekleştirilen açılış sanal olarak yapıldı.  Sanal açılışta, ePttAVM yetkilileri, bakanlar ve milletvekillerinin 3 boyutlu modellemeleri ile yer aldı. Binali Yıldırım için oluşturulmuş avatar, sanal kurdelayı keserek açılışı yaptı. 3 boyutlu alışveriş merkezinde kullanıcı ışınlanabilecek ve mağazaları gezebilecek.

E-ticaret sitesinin bir diğer özelliği ise oluşturulabilir avatarlar. Burada kendi 3 boyutlu karakterinizi yaratabileceksiniz. Aldığımız bilgilere göre, bu 3 boyutlu modellemeler ilerleyen süreçte geliştirilebilecek ve PTT City oluşacak. Avatar’ların da oluşması ile birlikte, sosyal bir alışveriş ortamı olacak. Ayrıca ePttAVM’nin sahip olduğu altyapı sayesinde, bu omurgaya yeni yapılar da eklenebilecek. Yani sadece alışveriş merkezi değil, PTT City’nin oluşması ile birlikte okul da bu sanal dünyada yerini alacak. Gelecekte kullanıcılar burası aracılığıyla eğitimlere, webinar’lara da katılabilecek.

ePTTAvm

PTT Genel Müdürü Osman Tural tarafından yapılan açıklamada ise, PTT’nin mevcut hizmetleri iyileştirmek ve yeni hizmet profilleri ile portföyü geliştirmek adına çalışmalar yapıldığını, PTT Bank, PTT Kargo ve son halka olarak da buna ePttAVM’nin de eklendiği dile getirdi. Bir alışveriş merkezinde bulunabilecek herşeyin ePttAVM’de de bulunabileceği aktaran Tural, konseptin bunun üzerine kurulduğunu söyledi. Bu 3 boyutlu konseptte, ePttAVM’nin özel mağaza tasarımları, sanal mağazada sanal reklamlar gibi farklı gelir modelleri de oluşacak ve mağazalar burada daha aktif şekilde yer alabilecek.

ePttAVM yola çıkarken 51 firma ile anlaşma imzalamış durumda. ePttAVM’de yer alacak markalar arasında Avea, Sony, Teknosa, Goldaş, Kiğılı, Hotiç gibi markaların yanında, KOBİ’ler de yer alıyor. Bu firmalardan 36 tanesinin ise İzmir’den olması oldukça çarpıcı bir bilgi. Yeni markalar da sürekli olarak ePttAVM’de yerini almaya devam edecek.

Diğer e-ticaret siteleri de ePttAVM’de mağaza açabilecek

Sorularımızı yanıtlayan ePttAVM Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, ePttAVM’nin önümüzdeki 5 yılda Türkiye’nin komşuları ve yakın bölgedeki 21 ülkeye açılacağını dile getirdi. Sitenin İngilizce ve Arapça versiyonlarının yapılması da gelecekte gündeme gelebilir. Yaklaşık 2 yıllık bir emeği sonucu olan ePttAVM, Chrome, Firefox, Safari ve Internet Explorer gibi internet tarayıcıları ile tam uyumlu halde çalışacak. ePttAVM, yakın gelecekte Android ve iOS uygulamalarını da yayına alacak ve öğrendiğimiz bilgilere göre, ePttAVM AR uygulamaları da geliştirecek. Çevikoğlu’nun verdiği bir diğer bilgi de, tüm e-ticaret sitelerinin ePttAVM içerisinde bir mağaza açabilecekleri yönünde. Bu yönüyle ePttAVM diğerlerinden bir hayli farklı bir platfrom olacak. Bunun yanı sıra, 3 boyutlu mağazalarda bizimle birebir ilgilenen müşteri temsilcileri bulunacak, kullanıcıların hangi mağazada ne kadar gezdiği, hangi mağazadan hangi mağazaya geçtiği gibi önemli istatistikli bilgiler de sistem bünyesinde mevcut şekilde barındırılacak. Böylece kullanım alışkanlıkları da incelenerek, buna uygun kampanyalar düzenlenebilecek, özel hedeflemeler yapılabilecek.

Siftah ve espriler Binali Yıldırım’dan

ePttAVM’nin ilk müşterisi de açılışı yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım oldu. Yıldırım, bir notebook satın alarak sanal AVM’nin ilk müşterisi oldu. Esprili bir dille ”Bak PTT bu kıyağımı da unutma” şeklinde konuşan Binali Yıldırım, 4-7 gün olarak tedarik sürecinin 3 güne indirilmesi için de sahnede yer alan tedarikçi firmalarla pazarlık yapmaya çalıştı.

Daha öncesinde Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev almış Kürşat Tüzmen, ePttAVM’nin ilerleyen dönemlerde yurtdışına da açılabileceğini, bunun ihracata ve dış ticarete katkısının büyük olacağını ekledi.

Lansmanda PTT ile Microsoft arasında yapılan bir işbirliğinden de ilk kez bahsedildi. Bu işbirliği çerçevesinde, ePttAVM bünyesinde yer alacak KOBİ’ler, yeni TTK ile gelecek web sitesi zorunluluğunu karşılarken ücretsiz bir web tasarım hizmetini de PTT aracılığıyla alacak. Yani, sanal ticarette yerini almak isteyen, internetten uzak olan bu tip KOBİ’ler, ePttAVM ile anlaşmaları neticesinde web sitesi sahibi olacaklar.

ePttAVM şu anda yayında ve aktif olarak satışa başlamış durumda. PTT, dolayısı ile devlet tarafından yapılan bu girişimin nasıl tepkiler ve geri dönüşler alacağı ise önümüzdeki aylarda belli olacaktır. Gelecekte ePttAVM ile ilgili detaylı istatistikleri ve rakamları da sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.


{/zj_fbcomment}
Etiketler: birileepttavmpttsanalepttavm’ninboyutluticaretolarakalışverişyerbinaliyıldırımalacakgibiilkepttavm’deisediğerkobi’ler
EN ÜST SAYFA
kıbrıs web tasarım kktc sitesi reklam internet seo dizayn web tasarım logo yazılım google arama motoru optimizasyonu profesyonel firma e-ticaret sayfa şirketi web sitesi

Kıbrıs web Tasarım