Girişimler neden başarısız olur?

girisimler-neden-basarisiz-olur-0Her girişim büyük bir hayal ile yola çıkar ama çok azı bu hayallerin gerçekleştiğini görebilecek kadar uzun süre yaşantısını sürdürebilir. Yapılan araştırmalara göre her 12 girişimden sadece 1 tanesi başarılı kabul edilebilecek olgunluğa erişebiliyor. Peki geri kalan 11’i bu işi neden başaramıyor?

Bu sorunun pek çok farklı yanıtı olabilir ama Startup Genome’un ABD’de mercek altına aldığı 3.200 girişime dair veriler girişimlerin özellikle ölçeklendirme, yani büyüme aşamasında sorun yaşadıklarını ortaya koyuyor.

Bunun nedeni ise girişimin ilk dört aşamasının son sırasında yer alan ölçeklendirme noktasına gelene kadar yapılan hatalar…

İnfografikte bu ilk dört aşama şu şekilde sıralanıyor: Keşif, değerleme, etkiyi artırma ve ölçeklendirme. Ortalama verilere göre ABD’deki başarılı  bir girişimin ilk aşamada 200 bin dolar civarında yatırım almış oluyor. Yatırım miktarı ikinci aşamada 800 bin, üçüncü aşamada 900 bin ve dördüncü aşamada 3 milyon dolara çıkıyor. Birinci aşamada 1 olan çalışan sayısı ikinci ve üçüncü aşamalarda 4 olarak devam ediyor ve büyüme aşamasında bir anda 17’ye çıkıyor.

Süreçlere baktığımızda ilk aşama için ideal süre 7 ay, ikinci aşama için 11, üçüncü aşama için 17 ve büyüme noktası için 25 ay gibi görünüyor.

Büyüme noktasına zamanından önce ulaşan girişimlere “tutarsız girişimler” adı veriliyor ve genellikle olması gerektiğinden yüzde 50 fazla personel istihdam ettiği görülüyor. Ayrıca kendi yorumlarına göre tutarsız girişimlerin çoğunun büyüme safhası öncesi şirket değerini 12 milyon dolar civarında gördükleri ortaya çıkmış. Tutarlı girişimler ise şirket değerinin 800 bin dolar civarında olduğunu söylüyorlar.

Bu alınan yatırımları da doğrudan etkiliyor. Tutarsız girişimlerin üçüncü aşamada aldıkları yatırım miktarı ortalama olarak tutarlı girişimlere göre üç kat daha yüksek. Ama yatırıma asıl ihtiyaç duyulan dördüncü evrede tutarlı girişimlerin aldıkları yatırım miktarı, tutarsız girişimlere göre 18 kat daha yüksek.

Erken elde edilen bu yatırım girişim henüz hazır olmadan büyümeye çalışmasına neden oluyor ve tutarsız girişimler büyüme öncesinde kullanıcı elde etmek için, tutarlı girişimlere göre daha fazla para harcıyorlar. Ama girişim henüz hazır olmadığı için bu paranın önemli bir kısmı boşa gidiyor.

Kullanıcı elde etme noktasında tutarsız girişimlerin çok aceleci davrandıkları görünüyor. Henüz ilk aşamada tutarsız girişimlerin elde ettikleri kullanıcı oranı, tutarlı girişimlere göre 10 ila 12 kat daha fazla. Ama bu kullanıcıları elde tutmak çok daha zor. Bu nedenle tutarlı girişimler dördüncü aşamada kullanıcı elde etmeye ağırlık veriyor ve tutarsız girişimlere oranla 16 ila 26 kat daha fazla kullanıcıya ulaşıyorlar.

Bu kullanıcılardan para alma konusunda da tutarsız girişimler daha aceleci. Henüz birinci ve ikinci aşamlarda tutarsız girişimlerin para kazandıkları müşterilerinin sayısı, tutarlı girişimlere göre yüzde 75 daha fazla. Fakat dördüncü aşamada tutarlı girişimler yüzde 50 daha fazla para ödeyen müşteriye sahip oluyorlar.

Zamanından önce büyüme gösteren ve bu yüzden tutarsız olarak nitelendirilen girişimlerin yaklaşımlarındaki en büyük hata ise mükemmeliyetçilik gibi görünüyor. Büyümeye haddiden fazla odaklanmak, olsa güzel olur denilen ek özelliklerle çok fazla uğraşmak ve kullanıcı ile çok az ölçümleme yapmak ise bu yaklaşımın neden olduğu önemli problemler olarak göze çarpıyor…

girisimler-neden-basarisiz-olur-1


{/zj_fbcomment}
Etiketler: tutarsızdahaaşamadagöregirişimlerinfazlatutarlıgirişimlerebüyümeiçingirişimlereldeçokkullanıcıyatırımamailkiseolarakneden
EN ÜST SAYFA
kıbrıs web tasarım kktc sitesi reklam internet seo dizayn web tasarım logo yazılım google arama motoru optimizasyonu profesyonel firma e-ticaret sayfa şirketi web sitesi

Kıbrıs web Tasarım