Facebook’ta tanımadıklarınıza mesaj göndermek artık ‘ücretli’

facebook-225x168Bu yılın başında sizinle paylaştığımız bir haberde Mark Zuckberg’e mesaj göndermenin 100 dolar ile fiyatlandırılacağı haberini paylaşmıştık. Aslında bu, bir test sürecinin ilk adımıydı.

Bildiğiniz gibi Facebook, tanımadığınız kullanıcılardan gelen özel mesajları “Diğer” klösörüne yönlendiriyor. Bir nevi Facebook mesajlaşma sisteminin spam kutusu olan bu bölüm, gerçekten birisine erişmeye kullanan kullanıcılar için en büyük problem.

Durum böyle olunca, Facebook yeni getirdiği sistemle birlikte opsiyonel olarak ücretli mesajlaşma göndermeyi de aktif hale getirdi. Kısacası mesajınızın mesaj göndermek istediğiniz kişinin gelen kutusuna düşmesini, diğer mesajların arasında ‘kaynamamasını’ istiyorsanız, mesajınız ücretlendiriliyor.

Facebook’un yaptığı bu hamle, kullanıcı tarafında çok da sıcak karşılanmadığını söyleyebiliriz. Gönderen değil daha çok alan tarafında sorun yaşanacak durumda hiçbir bağınızın olmadığı kişilerin mesajları “parasını verip” sizin gelen kutunuza düşecek. İleride kullanıcılar bu mesajlardan rahatsız olacaklardır diye düşünüyorum. Facebook’un yaptığı bir diğer hata ise, her kullanıcı için farklı bir fiyatlandırmanın söz konusu olması.

Mesaj fiyatlandırması, kime mesaj gönderdiğinizle alakalı

Anlaşılan Facebook, bu mesajların ücretlendirilmesi aşamasında bir algoritmadan yararlanmış. Yani mesaj göndermenin sabit bir ücreti yok. Bu konuda bir araştırma yapıp bazı kullanıcılara özel mesajlar göndermeyi denedik. Kimi kullanıcılara mesaj göndermenin bedeli 58 kuruş iken, kimi kullanıcılara mesaj göndermek 1,18 TL idi. Rakamlar o kişiye ne kadar uzak olduğunuz, ortak arkadaşların sayısı da bağlantılara göre değişiyor.

Bizim karşılaştığımız ve mesaj göndermesi en pahalı isim Facebook CEO’su Mark Zuckerberg

Screen-Shot-2013-03-25-at-11.18.47

Facebook’un bu kadar maddi kazanç odaklı olması ve kullanıcıları rahatsız edecek kadar ileri gidebilmesi onlar adına büyük bir eksi. Yine de sonuç olarak, bir şeyi ücretsiz kullanıyorsanız, ürünün siz olduğu gerçeğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Sonuçta Facebook ücretsiz bir servis ve bunun da bedeli bize bu gibi servislerle geri dönüyor.

Kredi kartı bilgisi vermeden sayfa yönetilmiyor

Facebook’un, “gelen kutusuna düşmek istiyorsan para öde” servisinin yanı sıra, bir de sayfa yöneticileri için farklı bir modelle yol alıyor. Mesela bir sayfayı yönetiyorken, kredi kartınızın süresi dolarsa ya da Facebook Ads hesabınızı kapatırsanız, sayfa yönetimi konusunda bazı kısıtlamalarla karşılaşıyorsunuz. Örneğin sayfada sadece son 2 içeriği görebiliyor, eklediğiniz URL’ler Facebook tarafından algılanmıyor ve sadece sayfaya sadece bir görselle birlikte içerik ekleyebiliyorsunuz. Yani Facebook’a reklam vermeseniz dahi, kredi kartı bilgilerinizi emanet etmediğiniz müddetçe sayfa yönetim yetkisi göreceli olarak elinizden alıyor.

Facebook’un yukarıda örneklerini verdiğim kazanç odaklılığı sonucunda daha ne gibi yeni “ürünler” çıkaracağını merakla bekliyoruz. Arkadaş eklemek de ileride paralı olur mu sizce? Tongue out


{/zj_fbcomment}

Etiketler: birmesajfacebookfacebook’unsayfaolarakgelengöndermeninkullanıcılarakadarkredigöndermeksadecegibiiçinyaptığımesajlarınkutusunayenigöndermeyi
EN ÜST SAYFA
kıbrıs web tasarım kktc sitesi reklam internet seo dizayn web tasarım logo yazılım google arama motoru optimizasyonu profesyonel firma e-ticaret sayfa şirketi web sitesi

Kıbrıs web Tasarım