Facebook Haber Akışı algoritmasındaki geliştirmeleri açıkladı
Facebook, dün İşletmelere özel blogunda yayınladığı bir blog yazısıyla, bundan sonra Haber Akışı yani News Feed algoritmasında yapılan geliştirmeleri paylaşacağını açıkladı. Facebook’un en çok kullanılan ve performansı sitenin genel performansını da yansıtan algoritmada önemli bir geliştirme yapılmış.
Kullanıcıları içeride tutmak ve etkileşimi arttırmak için sürekli geliştirilen Haber Akışı algoritması bir açıdan Google’ın arama algoritmasına benziyor. Google’ın arama algoritması ve onun güncellemeleri şirket için ne anlama geliyorsa, Facebook’un Haber Akışı algoritma güncelemeleri de o anlama geliyor.
Dün yapılan geliştirmeye de değinecek olursak, eski algoritma Facebook son giriş yaptığınız zamandan itibaren girilen tüm içeriler arasında en çok ilginizi çekebilecekleri size gösteriyordu. Yeni algoritmada ise buna en son girdiğinizde görmediğiniz ve okumadığınız iletiler de eklenecek.
Facebook’a girdiğinizde, sayfanın görünen alanının altında kaldığı için görmediğiniz içerikler bu şekilde yeniden gözler önüne çekilebilecek. İlgili blog yazısında paylaşılan istatistiklere göre yeni algoritmayla insanların bu görmediği içerikleri okuma oranı %70′e kadar çıkıyor. Kullanıcıların yeterince aşağıya inmemeleri sebebiyle görünmeyen bu %43′lük kısmın yeniden canlandırılması tabi ki önemli bir geliştirme.
Blog yazısını kaleme alan Lars Backstrom, Haber Akışı algoritmasının temellerine de yer vermiş. Normal bir kullanıcının her bağlandığında 1500′e yakın hikayenin onu beklediğini paylaşan Lars, bunların arasından 300 hikayenin seçildiğini paylaşmış.
Facebook, Haber Akışı algoritmasını etkileyen etkenler;
- Hikayeyi yazan kullanıcı veya sayfayla ne sıklıkla etkileşin kurduğunuz.
- Hikayenin aldığı beğeni, paylaşım ve yorum sayılarını ve bunların arkadaşlarınızdan gelme oranı.
- Geçmişte bu tip hikayelerle ne kadar etkileşim kurduğunuz.
- Siz veya diğer kullanıcıların bu tip iletileri ne sıklıkla gizlediğiniz veya rapor ettiğiniz.