Kalbimiz Sinema İçin Atıyor: Siz film izlerken kalbinizi izleyen hafif teknoloji projesi

Akbank Sinema Social SifirTeorisi-225x225Ve telefon çalar, bu Qohen’in hayatı boyunca beklediği çağrı olabilir. Münzevi hacker Qohen telaşla elini telefona uzatır, seyirci yani siz de en az onun kadar meraklanmışsınızdır…

Qohen, Bainsley ile kızın sanal gerçekliğinde buluşur. Masmavi deniz, kumsal, güneş derken Bainsley bir süreliğine kontrolü Qohen’e bırakır. Qohen’in zihninin ürettiği sanal gerçeklikte, koca bir karadelik her ikisini de içine çekmeye başlar.

İstanbul Film Festivali‘nin ilk gününde izlediğim Sıfır Teorisi ilginç bir film. Distopik gelecekte geçiyor ve kaosla düzen arasındaki ince çizgide akıyor. Filmin merkezinde  insan oğlunun belki en köklü korkulardan biri olan boşluk var. Bu yüzden filmi izlemek yer yer beyaz perdede Chucky‘yi görmekten daha korkunç bile olabiliyor. Buna rağmen, bedenimizin bu tip korkulara verdiği tepki, Chucky gibi anlık tehlikelere verdiklerinden oldukça farklı. Bunu film boyunca kalp atışlarımın nasıl değiştiğini gösteren grafiğe bakarak söylüyorum :)

Akbank, İstanbul Film Festivali’nin düzenli destekçilerinden. Bu yıl 5 Nisan’da başlayan 33. İstanbul Film Festival’ini ise yenilikçi bir projeyle destekliyor. Kalbimiz Sinema İçin Atıyor isimli proje, teknolojiyle sinemayı birleştiriyor. Hal böyle olunca biz de soluğu Festival’de aldık ve Akbank’ın film boyunca izleyicilerin kalp atışlarını nasıl ölçtüğünü birebir deneyimledik.

photo-4-225x168

Festival boyunca seçili filmleri izleyebildiğiniz projeye katılmak için, seanstan önce Akbank’ın Atlas Sineması’ndaki standına uğramak yeterli. Ancak katılım sınırlı sayıda olduğu için acele etmenizi tavsiye ederiz. Burada kayıt işleminin ardından kalp atışı ölçüm cihazınızı alıyorsunuz. Oldukça hafif bu cihaz bir bantla belinize oturuyor. Cihazın asıl üretim amacı sporcuların kondüsyonlarını idmanlar sırasında anlık takip edebilmek Bu nedenle hareketi kesinlikle sınırlamıyor ve oldukça hassas. Seans boyunca siz filmi izlerken, cihaz da sessizce kalbinizi izliyor. Başka birşey yapmanıza gerek yok, veriler kısa sürede size teslim ediliyor.

5 Nisan akşamı 7′de izlediğim Sıfır Teorisi’nin verileri bugün  e-posta kutumdaydı. Peki böyle bir veriyle ne yapılabilir? Arkadaşlarınızla izlediğiniz film ya da hayata dair herşey hakkında konuşmak ve bunları sadece grafiklerinizi kıyaslayarak yapmak kesinlikle çok eğlenceli. Ama elbette projenin çok daha ciddi faydalar sağlama potansiyeli var.

kalbimiz-sinema-akbank-640x336

Kalbimiz Sinema İçin Atıyor projesi  kapsamındaki herhangi br film izleyicilerinin toplam verilerinden anlamlı istatistikler yayımlayabilir. Bu veriler, öncelikle film yapımcıları için önemli olabilir ve günün sonunda izleyicileri de etkileyebilir. Veriler size film izlerken  ne kadar kalori yaktığınızı söylüyor, bu da birçok kişinin ilgisini çekebilecek bir istatistik olabilir elbette.

Projeyle planlanan, kalp atış cihazlarından ortaya çıkan veriler, farklı film türlerinin ortalama kalp ritmine etkisi, filmlerdeki duygusal yükselmelerin anlık etkileri, filmde kalp atış hızının en yükseğe ulaştığı dakika ve film boyunca yakılan kalori gibi ilginç veriler ortaya çıkarmak. Bu da oldukça iyi bir başlangıç.


TOP

Kıbrıs web Tasarım