Windows in the car: Microsoft’un Apple CarPlay’e yanıtı

Screen-Shot-2014-04-07-at-10.57.42-225x125Apple, iOS cihazınızla arabanızı konuşturan yeniliği CarPlay’i geçtiğimiz ay resmen duyurmuştu. Rakiplerinin buna kısa sürede nasıl yanıt vereceğini merakla beklerken, Microsoft biraz acele de olsa arabalarla ilgili planlarını duyurdu.

2-4 Nisan arasında düzenlenen Microsoft Build Developer Conference‘ta Steve Teixeira, Microsoft’un bu alandaki gelecek planlarını açıkladı. Windows in the car adı verilen konsept temelde, Windows Phone telefonunuzu araba ekranınıza aktararak telefonun bütün fonksiyonlarını arabanızdan kontrol etmenizi sağlıyor.

Teixeira’nın, yazının devamında izleyebileceğiniz demo’sundan gördüğümüz kadarıyla Windows in the car konsepti Apple’ın CarPlay‘ine çok benziyor. Buna karşın Microsoft yıllardır, Ford, kia, BMW, Nissan ve Fiat gibi üreticilerle birlikte çalışıyor. Şirketlerin şimdiye kadar geliştirdikleri arayüzler Windows’un özel versiyonların kullanıyordu. Microsoft, Windows in the car’la arabalar için ilk kez kendine ait bir kullanıcı arayüzü geliştirmeye odaklanıyor.

Teixeira,Windows in the car’la kullanıcıların Windows Phone’daki uygulamalarını arabalarından kontrol edebileceklerini söylüyor. Bununla birlikte geliştiricilern, yalnızca arabalar için oluşturulmuş uygulamalar geliştirebileceklerini de ekliyor. Microsoft, sürüş sırasında kullanılabilecek, güvenli uygulamaların geliştirilmesini destekleyeceğini de belirtiyor.

Windows in the car’ın arayüzü Windows 8′le neredeyse aynı. Ana arayüzün yanında, radyo, haritalar ve uygulama bölümleri yer alıyor. Microsoft’un gerçek arabalarda test ettiği konseptin şu anda gördüğümüz hali daha çok bir prototipe benziyor. Bu prototip, Apple’ın CarPlay’ine alternatif olması düşünülen Mirrorlink bağlantı standardını kullanıyor. Mirrorlink, şu anda Nokia’nın Symbian telefonlarında ve Sony Xpeira Z’lerde kullanılıyor, Microsoft araba eğlence bilgi sistemlerine genişleterek, Mirrorlink’in daha fazla destek kazanmasını istiyor olabilir. Verge’in haberine göre, Volkswagen, Honda, Toyota ve Citroen Mirrorlink desteği üzerinde çalışıyorlar. Bunlara ek olarak araba radyo üreticileri Alpine ve Pioneer de Mirrorlink destekçileri arasında.

Microsoft’un henüz prototip aşamasında paylaştığı Windows in the car konsepti, arabaların lider yazılım şirketleri için yeni rekabet alanı haline geldiğini gösteriyor. Gerçekten de (akıllı) arabalar, şirketlerin büyüme ve genişleme planlarında önemli bir segment haline gelebilir ancak otomotiv üreticilerinin bu karlı işi, teknoloji şirketlerine bırakmak istememe olasılıkları var. Önümüzdeki dönemde bu alanda ilginç gelişmeleri bekleyebiliriz.


TOP

Kıbrıs web Tasarım