Google şirketleri, Alphabet altında nasıl yapılandırılıyor?

Alphabet GoogleGoogle’ın bugün yeni bir çatı şirket (Alphabet) altında yapılandırıldığını öğrendik. Bu sayede tüm Google servisleri için Google adını kullanmaktan kurtulduk diyebiliriz ama Alphabet altında hangi şirketlerin yer aldığına bakmakta fayda var.

Alphabet altındaki şirketlere geçmeden yeni Google’ın NASDAQ borsasında GOOG ve GOOGL olarak işlem görmeye devam edeceğini belirtelim. Alphabet’in altındaki yeni şirketlerin her birinin ayrı birer CEO’su olacak ve Alphabet’e bağlı olmak dışında kendi içinde bağımsız olarak çalışabilecek.

Şirket dökümanlarına göre Alphabet altında yapılandırılan yeni 7 Google şirketi şöyle sıralanıyor;

1. Calico: Daha sağlıklı ve uzun bir ömür sürmenin yollarını arayan birim. Şu anda yönetimi Arthur Levinson‘da.

2. Nest: Akıllı ev teknolojilerine odaklanan birim. Bu birimin CEO’su hiç şüphesiz Nest‘i Google’a satma başarısını yakalayan Tony Fadell.

3. Google Ventures: Yeni şirketleri fonlayan yatırım birimi Google Ventures‘ı pekala tanıyoruz. Şu anda Bill Marris tarafından yönetiliyor.

4. Google: Bildiğimiz Google. İçinde Android, Arama, Youtube, Haritalar, Reklamcılık gibi kollara ayrılıyor. CEO’su Sundar Pichai.

5. Google X: Google içinde kurulan özel/devrimsel projeler birimi. Boston Dynamics muhtemelen bu bölümde kalacak ama Google X içinde başlayan Google Glass şu anda Tony Fadel’in çalışma alanında yer alıyor. Tabi bir de Dan Doctoroff tarafından idare edilen ve akıllı şehir kavramı üzerinde çalılan yeni bağımsız proje birimi Sidewalk Labs var.

6. Google Capital: Uzun vadeli yatırımlar yapan Alphabet birimi. Google Capital ekibi, şu anda aynı seviyedeki farklı yöneticiler tarafından idare ediliyor.

7. Google Fiber: Fiber internet ağı kurmakla görevli birim. Eski adı Google Fiber.

 


TOP

Kıbrıs web Tasarım