ODTÜ'den artan siber saldırılarla ilgili açıklama geldi

hack guvenlik

Türkiye’nin geçtiğimiz hafta başından bu yana maruz kaldığı siber saldırıların yoğunluğu gittikçe artıyor. Bugün sabah erken saatlerden itibaren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nı etkilediği belirtilen saldırılar, kısa bir süre öncesine kadar başta Garanti olmak üzere Türkiye’nin en büyük bankalarının internet servislerinde geçici kesintilere neden oldu.

Türkiye’deki bütün ‘.tr’ uzantılı web adreslerinin yönetildiği Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından işletilen DNS sunucuları hedef alan saldırılarla ilgili ODTÜ’den resmi bir açıklama geldi. Anonymous tarafından üstlenilen saldırılarla ilgili basın açıklamasında Türkiye’ye yönelik saldırıların uluslararası literatüre geçecek boyutlarda olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin tarihindeki muhtemelen en büyük siber saldırılarla ilgili merak edilenler, yetkili ağızlardan şu şekilde açıklanıyor:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 1992 yılından bu yana “.tr” üst düzey alan adı ve onun altında yer alan ikinci seviye adlarının yönetimi ve koordinasyonunu sürekli olarak geliştirirken, aynı zamanda uluslararası standartlarda ve sorunsuz olarak yürütmektedir. Sunuculara yönelik muhtemel siber saldırılara ilişkin önlemleri, en son teknoloji ile aralıksız olarak sağlamaktadır.

14 Aralık 2015 Pazartesi günü, “.tr” alan adlarından ilgili IP adreslerine ulaşılmasını engellemek amacıyla, ülke dışındaki bazı platformlar tarafından DNS sunucularına yönelik, ülke dışı ve ülke içindeki güvenlik açığı bulunan bilgisayar sistemleri kötüye kullanılarak uluslararası kaynaklara geçecek boyutta, yoğun bir siber saldırı başlatılmıştır. Bu tür siber saldırılar daha önce ABD ve birçok Avrupa ülkesinde de yaşanmıştır.

ODTÜ, yaşanan bu yoğun siber saldırının ilk anından itibaren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) yetkilileriyle yoğun bir şekilde iletişim ve koordinasyon içerisinde bulunmuştur. Saldırıya ilişkin gerekli önlemler tüm ilgili devlet kurumları ve Telekom Operatörleri’yle işbirliği içerisinde alınmıştır. Yurt içi ve yurt dışında 5 ayrı noktada konuşlanmış bulunan 6 sunucuyla verilen hizmet, saldırı sırasında 11 sunucuya (pratikte 20) ANYCAST teknolojisi dahil edilerek sürdürülmüş, DNS sistemi bu saldırı sırasında hiçbir zaman tamamen devre dışı kalmamış ve hizmet vermeye devam etmiştir.

İnternet teknolojisini ve alt yapısını ülkemize kazandıran ODTÜ, siber güvenlik alanında akademik katkılarıyla ülkemize hizmet veren çok sayıda öğretim üyesi ve uzman personeli bünyesinde barındırmaktadır. ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nde, NATO işbirliği de dahil olmak üzere, birçok ülkenin ağ uzmanlarına siber güvenlik alanında eğitimler verilmektedir.

Konuyla ilgili iletişim ve koordinasyon, ilgili tüm kurum ve yetkililerle düzenli olarak sürdürülmekte ve yaşanan gelişmeler ile ilgili olarak düzenli bilgi verilmektedir.

Saygılarımızla,

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğü

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

 


TOP

Kıbrıs web Tasarım