Girişimciler büyümeye odaklanmadan önce ne yapmalı?

girisimcilikGirişimciler için hızlı büyümenin ne kadar önemli olduğu pekala malum. Hatta ‘hızlı büyüme’ tabirinin yeni nesil teknoloji girişim tanımına dahil kabul ediyoruz. Ancak her şeyde olduğu gibi büyümeye de doğru zamanda ağırlık vermek gerekiyor. Sam Altman’ın son yazısı da tam olarak bu konuya parmak basıyor.

Y Combinator’ın Başkanı Sam Altman, ‘Before You Grow‘ yani ‘Büyümeden Önce’ başlıklı yeni yazısında girişimcilerin büyüme adımlarını atmadan önce yapması gereken önemli bir iş olduğunu söylüyor; sevilen bir ürün yapmak. Altman’a göre kullanıcıların seveceği bir ürün geliştirmek, kesinlikle büyümeye odaklanmadan önce atılması gereken bir adım ve bunun aksini uygulamak girişimciler için oldukça kötü olabilir.

Sam Altman Y Combinator

Sam Altman – Y Combinator

Tecrübeli girişim uzmanı, girişimcilere öncelikle sevilen bir ürün geliştirmelerini tavsiye ediyor. Büyüme adımlarının elbette gerekli olduğu söylüyor ve fakat iyi bir ürün geliştirmeden geniş bir kullanıcı/müşteri kitlesine ulaşmanın doğuracağı olumsuz sonuçlara işaret ediyor. Altman’a göre sevilen bir ürün geliştirmeden önce çok sayıda kullanıcı kazanmak, daha sonra düzeltilmesi zor sorunlara sebep olabilir. Dolayısıyla ilk yapılması gereken yeterli sayıda kullanıcıyı çekerek sevilen bir ürün yapmaya odaklanmak. Eğer ürününüz iyi değilse, kullanıcıların kapıya kadar gelip geri döneceğine veya içerde çok kalmayacağına işaret ediyor Sam Altman.

Utanılacak ürün mü, gurur duyulacak ürün mü?

LinkedIn‘in kurucu ortağı Reid Hoffman‘ın “Eğer ürününüzün ilk halinden utanmıyorsanız geç kalmışsınızdır” mealindeki sözü meşhurdur. Sam Altman bu söze atıfta bulunmuyor ama tabiri caizse “büyüme saplantısına girmenin” doğru olmadığının da altını çiziyor. Facebook kulaktan kulağa yayılarak büyümeye başladığını ve Airbnb‘nin insanların seveceği bir hale gelene kadar 1000 gün (yaklaşık 3 yıl) harcadığını söylüyor. Bu seviyeyi yakaladıktan sonra da üssel olarak büyüdüğünü ekliyor.

Keza Sergey Birin ile Larry Page‘in de çok fazla tanınmadan önce Google‘ın algoritmalarını mümkün olduğunca iyileştirmek istediklerini hatırlıyorum.

“Önce iyi bir ürün geliştirmeye odaklanın”

“Ne kadar sürerse sürsün tasviye edilen bir ürün geliştirmeye bakın” diyen Sam Altman, iyi bir ürün geliştirildiğinde büyümenin de daha kolay olacağını söylüyor. Büyümek için erken aşamada inorganik/ücretli pazarlama kanallarını (reklam, pazarlama, PR) kullanmanın doğru olmadığını, bunun için yatırım alınmaması gerektiğini de paylaşıyor. Dolayısıyla daha işin başında olan ama Y Combinator’a gelip ‘büyümek için yatırım almamız gerek’ diyen/diyecek girişimcilere de selam göndermiş oluyor.

ABD’deki girişimcilerin iyi bir ürün geliştirmek için daha büyük bir rekabet halinde olduğu malum ama Sam Altman’a neredeyse tamamen katıldığımı söylemeliyim. Bu bakış açısını da yükselmeye başlamadan önce ağırlıklardan kurtulmaya çalışmaya benzetmek sanırım yanlış olmaz. Ülkemizde de iyi ürün geliştirme önceliğini oturtabilirsek, daha sağlam girişimlerin geleceğimizi güçlendireceğine dair inancım oldukça net.


Tags: birürünsamiçinönceiyialtmandahasöylüyorsevilenkadarbüyümeyeolduğualtman’agirişimcilerdoğrugerekenamaçokediyor
TOP

Kıbrıs web Tasarım