Sosyal medyada hızlı reklam metni yazmanın ipuçları

social media ads 1Pazarlama dünyasında bilinen bir söz vardır: ‘Bütçemin yarısını boşa harcadım ancak hangi yarısı olduğunu bilmiyorum.’ Anonim olduğunu düşündüğüm bu söz neyse ki daha iyi ölçümlenebilen dijital dünyada nerdeyse hiç bir alanda yer edinemiyor.

Oldukça güçlü ölçümlenebilen ve birçok platforma göre daha uygun bütçelerle efektif sonuçlar alınabilen sosyal medya reklamlarını hemen hemen tüm pazarlamacılar günlük hayatında kullanıyor. Reklamın başarısında KPI’larınızın belirlenmesinden, reklamınızın performansına kadar birçok teknik konu var. Başarıda rol oynayan diğer bir etmen ise reklamınızın metni. İster gün içinde birden fazla sektör için farklı reklam metinleri yazıyor olun, ister sosyal ağlar için kalemi ilk kez elinize alın, reklam metni yazımı konusunda daha hızlı organize olmanızı sağlayacak ipuçlarını bir araya getirdik.

Kim olduğunuzu bilin

Şirket kültürünüz neyi benimsiyor? Sizi en iyi ne tanımlıyor?  Marka olarak değerleriniz neler?  Bu sorulara yanıt vererek kim olduğunuzu belirlemeye başlayabilirsiniz.

Marka üçgeninizdeki ses tonunuz, marka kimliğiniz gibi birçok özelliğinizi göz önünde bulundurabilirsiniz. Örnek olarak bir hukuk firmasıysanız, ‘tasasız’ bir ses tonunuz olsun pek de istenmez. Markanız ‘cana yakın mı, kurumsal mı yoksa her iki yapıyı da kucaklıyor mu?’ Yine tüm bunları bu aşamada belirleyebilirsiniz.

Hedef kitlenize uygun yazın

Hedef kitlenizin kim olduğunu, ihtiyaçlarını ve reklam metninizi neden yazdığınızı tam olarak tanımlamanız etkili bir metin yazmanızda size destek olacaktır. Hedef kitlenizi belirlerken ‘Hedef kitlem kim? Onların değerleri ve ilgi alanları ve ihtiyaçları neler?’ gibi sorulara yanıtlar aramanız, bu konuda size yardımcı olacaktır.

Yaptığınız pazar araştırmaları, anketler ve öngörüler ile sizden ne gibi beklentileri olduğunu anlamaya çalışabilirsiniz. Bu sayede, marka olarak onlara ürün ya da servisinizle nasıl değer katacağınızı belirleyebilirsiniz. ‘Buyer Persona’lar yaratmanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Bu, biraz daha zaman alsa da hedef kitlenizi tanımada ve bu konuda resmin bütünü görmenize yardımcı olacaktır.

Rakiplerinizi iyi tanıyın

Rakiplerin her zaman neler yaptığını bilmek ve takip etmek rekabetçi pazarda sizin daha fazla bilgi ve öngörü sahibi olmanızı sağlar.  Rakiplerinizin sosyal medya profillerine bakarak, onların marka ses tonunu, içerikleri ile etkileşim yaratıp yaratmadıklarını ve ‘eğer bu şirket bir şahıs olsaydı onunla konuşmak ister miydim?’ gibi soruların yanıtlarını bulmaya çalışabilirsiniz.

Karışık cümlelerden uzak durun

Tüm bunları sağladıktan sonra sıra metninizi yazmaya geliyor. Sosyal medyada ‘simple one is the best’ (basit olan en iyisidir) şeklinde bir tabir vardır. Artık reklamlar birçok kullanıcının görmek istemeyeceği kadar hayatımızda yoğun olduğu için uzun ve karmaşık metinler, reklam dönüşüm oranını da olumsuz etkilemektedir. Metninizi hafifletmek için gereksiz sıfatlardan ya da uzun cümlelerden uzak durabilirsiniz.

Metni en az 2 defa düzenleyin

Metin yazma konusunda ne kadar iddialı olursanız olun, saatlerinizi harcadığınız bir işte tashih hatası yapmak kaçınılmaz olabilir. Her şeyi baştan sona saatlerce tekrar tekrar kontrol etmek de zaman kaybına neden olacaktır. Ancak metninizi hızlıca gözden geçirip, olası hataları düzelttikten sonra yayınlayabilirsiniz. Hatta ikinci bir gözün görmesi adına ekip arkadaşlarınızdan birine gözden geçirmesi yönünde ricada bulunabilirsiniz.

İnsanların paylaşmak istediği metinler yazın

New York Times ve Consumer Insight Group’un birlikte hazırladığı ‘Paylaşmanın Psikoloji’ raporunda kitlelerin bir içeriği paylaşırken, bunun altında 5 temel nedenin olduğu belirtilmişti. Kişiler, başkalarına değerli ve eğlenceli içerikleri  göstermek, kendilerini ifade edebilmek ve başkalarına tanıtmak, ilişkilerini geliştirmek ve sürdürebilirliği sağlamak, kişisel tatmin için, ilgilendikleri ve umursadıkları ya da kaygı duyduğu  bir konuyu topluma duyurmak için içerik paylaşıyorlar.  Siz de bu beş nedene dikkat ederek, reklam metninizi kategorilendirip, daha paylaşılabilir hale getirebilirsiniz.

Reklam metninizi organik yoldan test edin

Eğer bir içerik organik olarak iyi performans gösteriyorsa, reklam olarak paylaşıldığında da iyi performans gösterme ihtimali yüksektir. Bu yüzden reklamlarınızı test etmek amaçlı organik yoldan paylaşabilirsiniz. Hatta birden farklı  görselle paylaşarak A/B testi uygulayabilirsiniz.

‘Eylem çağrısında’ bulunun

Sosyal medyada bir reklam metninin, ‘call to action’ olması gerektiği konusu bugünlerde tartışılan bir konu. Müşterinizin tam olarak ne istediğini belirleyerek, reklamlarınıza satın al, üye ol ya da daha fazla bilgi al gibi kişileri eyleme geçiren cümleler artık bir çok reklam modelinde otomatik olarak sunuluyor. Kısıtlı reklam alanında aynı ifadelerin birden fazla olması bilgi kirliliğine yol açabilir.

 Reklamı doğru formatta yazın

Her platformun kendine has özelliği var ve bu özellikler dahilinde birçok reklam formatı var. Reklam formatınız video, caraousel, koleksiyon ya da fotoğraf olabilir. Reklam formatınız içinde farklı metin türleri yazmanı gerekecektir. Doğru format için sosyal ağların reklam kılavuzlarından faydalanabilirsiniz.

Görselinin %20’si yazı içeren reklamların daha az yayınlandığını ya da hiç yayınlanmadığını buradan hatırlatalım. Görsel açıdan ise dikkat çekici reklamlar oluşturmak için reklamınıza yalnızca ürünü yerleştirmek yerine, ürün ya da servisinizden faydalanan kişilerin görüntülerine yer verebilirsiniz.

 


Tags: birreklamdahaiçinolaraksosyalbirçokgibimetniniziiyifazlaolduğunuhedefmetnimarkaolacaktırkadarbirdenistervar
TOP

Kıbrıs web Tasarım