Aralık’ın Son Haftası 1,2 Milyar Uygulama İndirildi
2012′den herkesin beklentileri büyük. Yorucu geçen 2011′in üzerine artık çok daha güzel bir yıl bekliyoruz. Apple ve Android içinse 2011′in son günleri 2012′nin son derece güzel geçeceğinin işaretlerini taşıyordu. Öncelikle 25 Aralık yani Noel günü tam 6,8 milyon yeni iOS ve Android cihaz aktive edildi. Bu rakam Aralık’ın ilk 20 günü ortalaması olan 1,5 milyondan tam %353 daha yüksek bir rakam.
Bu kadar yüksek sayıda yeni cihazın kullanılmaya başlanması doğal olarak Aralığın son haftasında uygulama marketleri de çok hareketlendirdi. Uygulama araştırma firması Flurry’nin tahminlerine göre 25 – 31 Aralık arasında indirilen uygulama sayısı tam 1,2 milyar adet. Bu oran Aralık’ın önceki haftalarına göre %60′lık bir artışı ifade ediyor.
Böylece bir hafta içerisinde indirilen mobil uygulamalar ilk defa 1 milyar barajını geçmiş oldu. Yılbaşı döneminin her zaman hareketli geçmesi beklenir, bu açıdan 1 milyar barajının geçilmiş olması aslında büyük bir sürpriz değil. Daha önemli olan bu yükselişin 2012′de devam edip etmeyeceği…
Beklentiler bir haftada indirilen uygulama sayısının 2012′nin önemli bir bölümünde 1 milyarın üzerinde olacağı yönünde. Akıllı telefon pazarı büyümeye devam ediyor, henüz bu cihazlarla tanışmamış büyük bir kitle var 2012′de bu kitlenin kayda değer bir bölümü ilk kez akıllı telefonlarına kavuşacak ve uygulama mağazalarını ziyaret edecekler.
25 Aralık 2011 tek bir günde indirilen uygulama sayısı açısından da rekora sahne oldu. Tek bir günde 242 milyon uygulamanın indirildiği Noel gününde elde edilen başarının yıl içerisinde bir daha ne zaman tekrarlanacağı bilinmez ama 2012′de hem yeni Android’li modeller, hem de yeni iPhone ve iPad’in piyasaya çıkması bekleniyor. Bu cihazların piyasaya çıktığı dönemler yine uygulama mağazalarının günlük rekoru kıracağı günler olabilir.
Aralık’ın son haftasında en çok uygulama indirilen ülkelere bakıldığında ilk sırada açık ara ile ABD’nin yer aldığı görülüyor. Bir haftada tam 509 milyon uygulamanın indirildiği ABD’nin ardından 99 milyon uygulama ile Çin geliyor. Üçüncü sırada ise 81 milyon ile İngiltere’yi görüyoruz.
Öne çıkan bu üç ülkenin ardından ise sırasıyla Kanada 41, Almanya ve Fransa 40, Güney Kore 34, Avustralya 28, İtalya 25, Japonya ve İspanya 20, Meksika 17, Rusya 15, Brezilya ve Hollanda 13, Tayvan, Hindistan ve İsveç 10, son olarak da Malezya 9 milyon uygulama ile yer alıyor. Türkiye ise Flurry’nin raporundaki ilk 20 ülke arasında yer almıyor.