Blog'unuz için önemsemeniz gereken 10 temel ilke

Blog1Blog yazmak konusunda bence ilk akılda tutulması gereken şey istikrar. Düzenli bir blog yazarı süreç içinde kendini ve blogunu geliştirecek, geliştirmek zorunda hissedecektir. Tabii bazı noktalara dikkat etmek bloglardan alınacak verimi artırabilir.

Bunların bir kısmını  Dan Taylor’ın yazısında bulabilirsiniz. Ben de bunları aktarıp üzerine bir kaç ekleme yapmak ve sizlerden de fikir almak istiyorum.

1. Kendinizi anlatın: Dan Taylor’ın  ilk dikkat çektiği detay kim olduğunuzu ve ne iş yaptığınızı anlatmanız. Kişisel bir blog tutuyorsanız sosyal ağ profilleriniz bu işi görebilir ama kısaca kendinizi tanıtmanızda fayda var.

İş veya şirket bloglarında ise bu açıklama daha kapsamlı ama fazla uzun olmamalı. Girişimcilerin ‘hakkımızda’ sayfasında kendilerini tanıtması da dikkate alınması gereken bir detay olmalı.

2. Abonelik: Eğer blogunuzun arayüzü yeterince iyiyse blogunuzun en sıkı takipçileri doğrudan gelen ziyaretçiler olabilir. Ancak yine de RSS takipçilerinizle boy ölçüşemeyebilirler. Her ne kadar yazılarımızın kolayca kopyalanmasını sağlasa da, Görünüm Tasarım RSS’inde yazılarımızın tamamını paylaşıyoruz ve RSS takipçilerimize önem veriyoruz.

RSS aboneliğinin yanına e-posta aboneliğini de eklemek lazım ancak e-posta üzerinde içerik okuma oranı için kefil olamam. Hele ki ürettiğiniz içerik sayısı fazlaysa blogunuza e-posta abonesi olmak isteyen kişi sayısı azalacaktır.  Bunun yerine kullanıcılarınızı sosyal ağ hesaplarınıza yönlendirebilirsiniz.

3. Sosyal paylaşım: Günümüz internet dünyasında kullanıcılar arası etkileşimi blogunuzun dışına taşıracak sosyal ağlar var. Bunun en güçlü örneği de Twitter. Sosyal ağları blogunuz için aktif olarak kullanmanız size beklemediğiniz şekilde katkı sağlayabilir. Tabii sosyal ağlarda gelecek tepkilere de açık olmanız gerekiyor. Çeşitli paylaşım seçenekleriyle kullanıcılarınızın işini kolaylaştırmayı da unutmayın.

4. Popüler içerikler: Güncel bir blogun popüler içeriklerinin en çok göz önünde olması da önemli. En çok yorumlanan yazıların da okuyucuya ayrı bir alanda sunulması gerektiğini söyleyen Dan Taylor, iyi yorumculardan blogunuza yazı yazmasını isteyebileceğinizi de söylüyor.

5. Arşiv: Avusturyalı yazarın dikkat çektiği, benim ise çok ilgi çekici bulmadığım ama olması gerektiğine inandığım nokta ise arşiv bölümü. Kategori bazlı sıralama ile okuyucuların daha kolay arama yapabileceğini savunuyor Taylor ve son olarak blogunuzun ücretsiz olması gerektiğine dikkat çekiyor. Üstelik bülten abonelerinize bazı özel ücretsiz içerikler de sunmanızı öneriyor. Bu noktada kişisel blogcuların en iyi yazılarını ayrı bir sayfada göstermesini ve e-posta abonelerine özel gönderimler yapmasını önerebilirim.

6. Özgün içerik: Blogunuzun internet deryasında kalıcı olmasını istiyorsanız özgün içeriğe önem verin. Kopya içeriklerden oluşan blog ve forumların daimi ziyaretçisi sıfıra yakındır. Genel haberi açıklasanız dahi kendi kelimelerinizi seçin. Sanırım bu detayı fazla açıklamaya gerek yok, bilinen ama pek önemsenmeyen bir gerçekten bahsediyorum.

7. Reklamlar: Okuyucularınız blogunuzda olduğu sürece misafirinizdir ve kimse rahatsız edici bir ortamda fazla kalmak istemez. Eğer blogunuzda reklam yayınlıyorsanız olmadık yerlere reklam koymayın. Biz çizginiz olsun ve bunu koruyun. Tasarımınızı bozacak tekliflerden kaçının.

8. Kalıcılık: Yazılarınızda bir haber akışı kadar ömrü olan yazılardan kaçınmaya çalışın. Saman alevi gibi parlayıp herkesin ilgisini çekecek yazılar yerine, hedefine ulaşan ve kullanıcıları geri döndürecek yazılar üretin. Bugün Görünüm Tasarım' ın geri dönen ziyaretçi sayısının yüksek olmasının en büyük nedenlerinden biri sanırım budur.

9. Basit ve kısa anlatım: Yazılarınızı her ne kadar anlayışı yüksek kişiler okusa da beyni fazla yormayan cümleler kurmaya çalışın. Kısa cümleler kurmak konusunda kendinizi geliştirin ve yazıyı gerek olmayan detaylara girmeden tamamlayın. (Bu detayı özellikle kendim için ekledim.)

10. Arama: Kullanıcılarınızın blogunuzda arama yapmasını kolaylaştırın. Eğer Techcrunch’ın yeni tasarımında arama yaptıysanız ne demek istediğimi daha rahat anlayabilirsiniz. Eğer biri blogunuzda bir şey arıyorsa, ona en kolay  yolu gösterin.

Bonus: Nabzı tutun Bu henüz standart eklentilerin yanıt veremediği bir durum olsa da, okuyucularınızı anlık veya saatlik popüler içeriklerden haberdar edebilirsiniz. Bu okuyucularınızın blogunuza uğraması için bir sebep teşkil eder ama kişisel blogcuların buna ihtiyaç duyacak yoğunlukta olmadığını da kabul ediyorum.

Tüm bunların üzerine eklenecek detaylar elbette var. Görünüm Tasarım olarak pek yakında karşınıza çıkacak yeni tasarımımızda bunları göz önünde tutacağız. Zira okunurluk anlamında Türkiye’nin en iyi sitelerinden (sadece bloglar değil) biri olduğumuzu düşünsek de bazı noktaları geliştirmemiz gerektiğinin farkındayız. Sizlerin de bu anlamda tavsiyelerini duymak bizi memnun eder. Smile


{/zj_fbcomment}
Tags: birsosyalblogamaiçinblogunuzunaramafazlapostadikkatblogunuzdaeğerkişiseliçerikvarrssolmasıgörünümkendinizibiri
TOP

Kıbrıs web Tasarım