Google’ın arama alanında kritik önem kazanacağına inandığı dört bileşen

google aramaFransa’nın Toulouse şehrinde düzenlenen Futurapolis konferasında konuşan Google’ın arama inovasyon direktörü Behshad Behzadi, gelecekte arama alanında en kritik öneme sahip olduğuna inandıkları dört konuyu paylaştı.

Google’ın Zürich laboratuvarında arama alanında direktör seviyesinde görev yapan ve Google’ın en kıdemli araştırmacılarından bir tanesi olan Behshad Behzadi, arama teknolojisinin son iki yılda büyük değişimler yaşadığını belirterek konuşmasına başlamış. Arama alanında geleceğin insanlar için “kişisel asistan” tasarlamayı başarmak olduklarına inandıklarını söyleyen Behzadi, bunun arama alanındaki güçleri için kilit öneme sahip olduğunu vurgulamış.

Behshad Behzadi’ye göre arama alanında gelecekte yeniden icat edilecek ve üzerine yoğunlaşılacak başlıklar ise şunlar:

  • Ses: Google’ın doğal dil işleme teknolojisinin ciddi ilerlemer elde ettiğini söyleyen Behzadi, sadece iki yıl içerisinde hata oranını dörtte birden altıda bire düşürdüklerini söylemiş. Sıradaki çalışmanın ise diğer insanlarla konuşuyor gibi rahatça ve kolayca sesli arama yapabilmek, sesli arama yaparken “robota göre” cümle kurmaktan ve ses tonu ayarlamak zorunda kalmamak.
  • Bağlam (Context): Google olabildiğince fazla şekilde yaptığınız aramaları birbiriyle ilişkilendirerek aslında sizin tam olarak neyi aradığınızı tahmin ederek ona göre en doğru sonuçları size sunmayı amaçlıyor. Behshad Behzadi de insanların yaptıkları aramaları ilişkilendirerek onlara en doğru sonuçları getirmenin gelecekte çok önemli olacağının altını çizmiş. Örneğin önce “İstanbul” daha sonra “Kale” olarak arama yaparsanız Google aslında sizin İstanbul’da bulunan kaleleri aradığını tahmin edip buna uygun ve ilişkili sonuçları en başarılı şekilde çıkarmayı hedefliyor.

Buna ek olarak Android tabanlı telefonlarda Facebook’ta dolaştıktan sonra ana ekrana dönüp Google’da sesli arama yaparsanız Google Facebook ve diğer uygulamaları tarayarak ilgili sonuçları size getiriyor. Böylece kopyala-yapıştır yapmadan ve diğer uygulamaları açmadan size aradığını konuyla ilgili sonuçlar listeleniyor.

  • Konum: Konum tabanlı arama tabi ki Bağlam alanıyla ve mobille birebir ilgili. Ancak yine de başlı başına değerlendirilen önemli bir alan. Google’a “Göl nerede?” veya “Market nerede?” diye aradığınız zaman size konum bazlı olarak en doğru sonuçların verilmesi Google’ın üzerinde durduğu bir başka konu. Buna ek olarak önceki yaptığınız aramalarla ilişkilendirilerek yakın zamanda etrafınızda gerçekleşecek önemli etkinlikler ve duyuruların da size sunulması önem verilen konum bazlı aramaya dair diğer bir konu.
  • Kişisel bilgi: En çok tartışılan konuların başında gelen “gizlilik” ve “mahremiyet” konuları Google için arama alanında önemli bir yere sahip. Google sizin hakkında ne kadar çok bilgiye sahip olursa o kadar fazla ve doğru hatırlacılar, öneriler ve sonuçlar getireceğini belirtiyor.


TOP

Kıbrıs web Tasarım