Nihayet yayınlanan PHP 7 ile web artık daha hızlı

php7p 318x17520 yıl önce Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan ve daha sonra PHP topluluğu tarafından geliştirilmesi devam eden PHP’nin 2004 yılından bugüne en kapsamlı geliştirilmelerinin yapıldığı yeni sürümü PHP 7 yayınlandı. PHP 7, diğer bir adıyla PHPNG (PHP Next Generation) uzun süredir yazılım geliştiricilerinin beklediği kapsamlı bir sürümdü.

Beta sürecinde geliştiricilere açılan bu sürümde performans gözle görülür bir şekilde artmışa benziyor. PHP 5’den sonra PHP 6’nın yayınlanması bekleniyordu fakat karşılaşılan unicode problemleri ve diğer bir çok komplikasyonlar, PHP 6’nın başarısız bir sürüm olarak geliştirilmesinin durdurulmasına neden oldu.

Facebook’un da kullandığı; kendine özel hack yöntemleriyle PHP’ye performans artışı sunan HHVM de son testlere göre PHP 7 ile aynı seviyelerde görünüyor. HHVM kullanmak istemeyen ama aynı performansa erişmek isteyen php geliştiricileri için PHP 7 yeterli görünüyor. Aslında bu sürüm sadece geliştiricileri ilgilendiren bir konu da değil. Bu; PHP dili ile hizmet sunan internet uygulamalarının daha az kaynak tüketimi sayesinde aynı sistem ve donanım üzerinden daha fazla kişiye ulaşması demek.
php7 magento 621x385
Basit anlatımla Magento kullanan bir e-ticaret sitesi bu güncellemeyle yaklaşık 2 kat hız ve performansa ulaşabilecek. WordPress ile yapılan testlerde de PHP 7, PHP 5.6 sürümüne göre 2 kat daha hızlı ve daha az bellek kullanımı sağlıyor.

php7 wordpress 621x385
PHP’nin resmi sitesinde yer alan verilere göre 2013 ocak ayında 244 milyon site PHP kullanılıyordu. PHP kullanan en popüler sitelerden bazıları ise şöyle:

  1. Facebook (HHVM destekli PHP)

  2. Wikipedia

  3. Baidu

  4. Yahoo!

  5. Tumblr

  6. Flickr

  7. WordPress

  8. Fotolia

  9. Digg

  10. iStockPhoto

Rasmus Lerdorf’un PHP 7 ile ilgili karşılaştırmalı testleri içeren sunumuna da buradan ulaşabilirsiniz.


TOP

Kıbrıs web Tasarım