Facebook Yeni Mesaj Sistemi İşe Yarıyor mu?

Facebook-MesajlariFacebook’un yeni mesaj sistemi, online iletişim anlayışımıza yeni bir kapı açmak üzere hayatıımza girmişti ancak geçen süreçte durum pek de öyle olmadı. Hem kendi deneyimlerim hem de kullanıcılardan delen yorumlara bağlı kalarak Facebook’un yeni mesaj sistemindeki bazı aksaklıklardan bahsedeceğim.

Yeni mesaj sistemi halen tüm kullanıcılara açılmış değil. Deneyimlerimi herkesin karşılaşmama ihtimali var ancak bir geri bildirim olması açısından konuya dair görüşleri birleştirebileceğimi düşünüyorum.

Yeni mesaj sistemini ilk kullandığım gün rastladığım aksaklıklardan biri arama sonuçlarının tutarlı bir sonuç vermemesi idi. Bugün o hata telafi edilmiş olsa da yeni mesaj sisteminin bütünleşik yapısına dair olumsuzluklar devam ediyor. Bir çok özellik eklenmesine rağmen yeni sistemin sade bir şekilde sunduğunu halen kabul ediyorum fakat kullanıcı testlerinin yeterince yapılmadığı kanaatindeyim. Facebook mesaj sistemi bu haliyle devam ettiği sürece de çok başarılı olacağına inanmıyorum. Aşağıda bunun nedenlerini açıklıyorum.

Öncelikle bir kişiyle olan tüm özel iletişim kaydının (mesaj, sohbet, eposta, sms) tek başlık altında tutulması elmayla armutu aynı sepete koymaya benzetiyorum. Artık konuşma içinde seçilen mesajların silinmesine imkan tanınıyor ve metin alanı eski mesajları görmeyi engelleyecek kadar uzamıyor ama uzun mesajlarda metin alanı içinde gezinmek için ok tuşlarını kullanmak ya da metni seçerek ilerlemek gibi ek bir çaba harcamak gerektiriyor. Kısacası tüm mesajların tek bir başlıkta kümelenmesi işi zorlaştırıyor.

Arşivlendiğim tüm mesajları görmek için "kendi adımı" arşivlenmiş mesajlarda aramam gerekiyor ve mesaj listelemelerinde ortak bir işlem yapamıyorum. Çünkü liste görünümlerinde bir seçim yapma şansı yok. Arşivlemenin yanında mesajları "diğer" bölüme taşımak gibi 3. bir seçimin neden oluşturulduğunu ise tam kestiremiyorum.

Bir başkasının profilinde iken mesaj gönder butonuna tıklandığında eskisi gibi pop’up açılmıyor ve o kişiyle olan tüm mesaj geçimişimin olduğu sayfaya yönlendiriliyorum. Mesajlarda konu alanını gereksiz gördüğü için kaldıran Facebook’un bunu yaparak neden hızlıca mesaj gönderilmesini engellediğini anlamıyorum.

Yine mobilden mesajlara ulaşmak istediğimde bir uyumsuzluk görüyorum. Diğer başlığı altındaki güncellemeleri mesaj kutumda görmek, bir anda ilgilenmediğim onlarca mesajla karşılaşmama neden oluyor.

Gmail ile kıyaslanması bir yana, kendi mesajlaşma yapısını dahi baltaladığını düşündüğüm Facebook'un bu konuda nasıl bir yol izleyeceğini merakla bekliyorum. Henüz eposta özelliğini hiç kullanmadığım için o konuda yorum yapmıyorum ancak Google’ın Buzz ile yaptığı hatayı Facebook’un tersten yaptığı gibi bir his var içimde.

Yeni mesaj sistemini kullananlar yorumlarını paylaşabilirse sevinirim. Merak edenler için eski mesaj sistemine dönüş olmadığını da son olarak belirteyim.

Tags: birmesajyenitümiçinfacebook’ungibisistemifacebookkendimesajlardamesajlarınedendairkişiyleçoksisteminiolankarşılaşmamadevam
TOP

Kıbrıs web Tasarım