Firmalara Internet Sayfası Zorunlu Hale Getirildi

website-zorunlulugu14 Şubat 2011 tarihli 27846 sayılı resmi gazete haberine göre ”Türk Ticaret Kanunu ile Sirketlere Web Sitesi Zorunluluğu” kanunu çıkartıldı. 

Bunun için bende “zorunlu web sitesi” projesi hakkında biraz detaylardan bahsetmek istiyorum.

Çıkartılan kanuna göre her sermaye şirketi web sitesi yaptırmak zorunda.

"Şirketlere Web Sitesi Zorunluluğu” uymayanlara para ve hapis cezası var !

Hiç Web Sitesi Yaptırmayan ya da Yasaya Uygun Web Sitesi Yaptırmayan Sermaye Şirketleri Ne Olacak?

Tasarının yasalaştığı tarihten itibaren 3 ay içinde hiç web sitesi yaptırmayan ya da yasaya uygun web sitesi yaptırmayan; anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette komandite ortaklar 6 aya kadar hapis ve 100 günden 300 güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılacaklar.

Bunun yanında; web sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan; anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette komandite ortaklardan failler (bu kişilerden söz konusu fiili işleyenler) üç aya kadar hapis ve yüz güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılacaklardır.

Hangi Şirketler Web Sitesi Kurmak Zorunda ?

Sanıldığının aksine, tüm şirketler değil, sadece sermaye şirketleri web sitesi yaptırmak zorundadırlar. Tasarıya göre sermaye şirketleri ise şunlardır:

  • Anonim Şirketler

  • Limited Şirketler

  • Sermayesi Paylara Bölünmüş

  • Komandit Şirketler

Dolayısıyla; anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş ve komandit şirketler, tasarıya uygun biçimde hazırlanmış, web sitelerine sahip olmak zorundadırlar.

Sermaye Şirketleri Nasıl Bir Web Sitesi Kurmalı ?

Kolayca güncellenebilir olmalı. (Web sitesi kanundaki değişiklikleri de öngörecek , değişiklik yapılmaya uygun)

Yeni Türk ticaret kanununda web sitesinde yayınlanmalı denen tüm bilgiler, raporlar (Toplantı duyuruları, kararları, bilançolar gibi) zorunlu web sayfası içinde bulunmalı.Web sitesi zorunluluğu bilgiye ulaşılması için konuldu. Bu amaçla web sitesi yayını kesintisiz olmalı.

Bu sebeple hizmet alınan firma ile bu konuda bir destek anlaşması yapılması hatta bu yükümlülükleri hizmet sağlayan firma ile paylaşılması zorunlu web sitesinin sürekli yayında olması için gerekli.

Web sitesi ortakların uzaktan (il dışı ya da ülke dışından ) toplantılara katılması ve oy vermesi gibi esaslar üzerine kurulu olmalı. Yani görüntülü konuşma ve elektronik imzaya dayalı sistemlerin zorunlu web sitesi içinde olması gerekiyor.

Web sitesini sadece kanuni zorunluluk olarak kullanılmayacağı da düşünülmeli. Maliyet açısından web sitesi hem kanuni şartları hem de genel web sitesi oluşturma amaçlarını kapsamalı.

 Haber hakkında detaylı bilgiye resmi gazetenin kendi sitesinden buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

  • Marka Tescil Belgesiyle Fabrikaların Kapatıldığını, Tabelaların İndirildiğini, Faturalara El Konulduğunu Biliyor Muydunuz?

  • Hizmet verdiğiniz sektörde, kullandığınız ismi yıllarca emek verip, bütçe ayırarak reklamlar yapıp marka haline getiriyorsunuz!

  • Ürününüzü, hedef kitlenize özel bir isimle tanıtım yapıyorsunuz!

  • Şirketinizi kurup, faturalarınızda ünvan olarak kullanıyorsunuz!

Markanızı tescil ettirmediyseniz tüm bu ticari yatırımlarınız risk altında…


{/zj_fbcomment}
Tags: websitesişirketleruygunsermayeşirketlerianonimsermayesikadarbirkomanditbölünmüşlimitedpaylaraşirketyaptırmayanzorunluparaolmalıtüm
TOP

Kıbrıs web Tasarım