Commodore’un babası hayatını kaybetti

jtramiel-225x149Günümüz bilgisayar ve oyun teknolojisinin gelişmesinde Commodore ve Atari’nin katkısı tartışılmaz. Paylaşacağımız haber bu iki cihazın tasarlanmasında belirleyici rol oynayan Jack Tramiel hakkında. İkinci dünya savaşının hemen ertesinde daktilo tamiratıyla iş dünyasına adım atan ve Commodore International’ın kurucusu Tramiel 83 yaşında yaşamını yitirdi.

Tramiel, 1982 yılında piyasaya sürdüğü Commodore 64 ile biliniyor. Cihaz o dönemde en çok satan kişisel bilgisayar olmuştu. Daha sonra 1984 yılında Atari şirketinin tüketici bölümünü satın alan Tramiel, Atari’nin büyümesinde önemli rol oynamıştı.

Tramiel’in, teknoloji dünyasında Apple’ın merhum CEO’su Steve Jobs kadar önemli bir yere sahip olduğunu söyleyenler az değil. Kullanıcıların evine ilk kişisel bilgisayarların girmesi Mac’lerden önce Tramiel’ın geliştirdiği Commodore 64 ile gerçekleşti denebilir. Özellikle 80′li yıllarda doğmuş olan kullanıcılar dijital dünyaya onunla adım attılar.

commodore64Polonya’da 1928′de doğan Tramiel, II. Dünya Savaşı sırasında ailesiyle birlikte Auschwitz toplama kampına gönderilmişti. Daha sonra babasıyla birlikte Hannover yakınlarındaki Ahlem çalışma kampına gönderilen Tramiel, Nisan 1945′te özgürlüğüne kavuştu ve 1947 yılında ABD’ye göç etti.

ABD’de daktilo tamirat işine giren Tramiel, daha sonra hesap makinesi, oradan da bilgisayar üretimine adım attı. Tüm zamanların en çok satan kişisel bilgisayarlarından olan Commodore 64′le tarihe geçen Tramiel, daha geniş kitlelerin bilgisayar sahibi olabilmesini hedeliyordu.

“Üst sınıflar için değil kitleler için üretim yapıyorum” diyen Tramiel, orta gelirli kesimin de bilgisayarlara ulaşabilmesi sürecini başlatan kişi olarak anılıyor.


{/zj_fbcomment}
Tags: tramielcommodoredahabilgisayaryılındaadımsonrakişiselbirliktekampınadaktilodünyaolanileroldeğilsatançokönemliatari’nin
TOP

Kıbrıs web Tasarım