iOS 6 yayınlandı

ios6-logo1-225x157Apple kullanıcılarının uzun zamandan beri bekledi iOS 6 kısa bir süre önce yayınlandı. 626 mb büyüklüğünde olan iOS 6′ya 200′den fazla yeni özellik gelmiş durumda. Geçen hafta iPhone 5 lansmanın da da açıklandığı üzere iOS 6, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPod Touch (4 ve 5. jenerasyon), iPad 2 ve Yeni iPad‘i destekliyor.

Öncelikle işletim sisteminin yeni sürümünde yer alacak olan özelliklerden değil de, yer almayacak özelliklerden bahsedelim. Daha önceden de paylaştığımız gibi Google’ın YouTube ve Maps gibi ürünleri artık Apple ürünlerinde yerleşik olarak gelmiyor. Apple harita konusunda TomTom ile anlaşma yaparak kendi haritasını iOS 6′ya taşıdı. Bunun yanı sıra Apple YouTube uygulaması da veda etti. Ancak Google’ın iOS’lar için kendi uygulamasını geçen hafta yayınladığını hatırlatalım.

ios6-facebook-225x168Facebook desteği geldi

Gelelim iOS 6′da olan özelliklere iOS 5 ile Twitter desteği gelen işletim sistemine bu kez Facebook desteği de geldi. Bu özellikle kullanıcılar dosyalarını Facebook üzerinden de kolayca paylaşabilecek. Bunun yanı sıra kullanıcıların Facebook arkadaşlarıyla telefonun rehberi eşleştirilerek fotoğraf, telefon ve e-posta bilgilerine ulaşılabilecek.

iOS 6′nın test sürümünde de görüldüğü üzere Siri’nin Türkiye’deki mekanlarını bulabiliyor. Siri her ne kadar Türkçe olarak kullanılamasa da Türkiye’deki bazı mekanları tanımlamasının kısmen işe yarayabileceğini söyleyebiliriz.

Geçen hafta iPhone 5 lansmanında tanıtılan önemli özelliklerden biri Passbook uygulamasıydı. Passbook uçuş kartları, biletler, mağaza kartları ve kuponlar gibi barkodlu kartlarını tek bir uygulama altında topluyor. Kullanıcılar bu özellikle basılı bilet kullanmadan geçiş yapabilecek.  Ancak bu uygulama iPad’lerde bulunmuyor. Passbook’un Türkiye’de ne kadar kullanılabileceği ise konusuysa tartışma konusu olabilir.

ios6-panorama-225x168Panorama iPhone 5 ve iPhone 4S’lerde kullanılabilecek

Özellikle fotoğraf meraklısı iPhone kullanıcılarının merakla beklediği diğer bir özelliğin Panorama olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcılara 180 ya da 360 derecelik geniş açılı fotoğraf çekebilme özelliği sağlayan Panorama, iPhone 5 ve iPhone 4S’lerde kullanılabilecek.

iPhone kullanıcıları için gelen yeni bir özellik ise aramalara gelen farklı cevaplama seçenekleri. Kullanıcılar artık ‘reddet’ veya ‘cevapla’ yerine ‘mesaj ile yanıtla’ ve ‘daha sonra anımsat’ gibi seçenekler eklenmiş durumda.

Apple e-posta uygulamasına yeni özellikler katmışi durumda. VIP diye de adlandırılan yeni özellik, önemli kişilerin mesajlarını ayrıca gösteriyor. Kullanıcılar, istedikleri kişiyi VIP listesine ekleyerek, ayrı bir listede görüntülenmesini sağlayacak.

Sonunda Türkçe klavye geldi

Gelelim Türkçe klavye konusuna. Arap saçına döndü diyebileceğimiz Türkçe klavye iOS 6 ile Apple cihazlarına girmiş durumda. Ancak söz konusu klavye Q. Yani Türkçe F klavye iOS 6′da yer almıyor. Ancak yine de Apple’ın Türkiye’deki kullanıcıların kalbini kazandığını söyleyebiliriz.

iPad kullanıcılarının en çok aradığı özelliklerden bir diğeriyse saat ve alarm uygulamasıydı. iPad kullanıcıları iOS 6 ile alarm ve saat uygulamasına kavuştu. iPhone’da olduğu gibi dünya saatleri de uygulama içinde yer alıyor.

Son olarak FaceTime’dan bahsetmek istiyoruz. Önceki işletim sistemi sürümlerinde sadece Wi-Fi ile çalışan Facetime, artık 3G ile de kullanılabiliyor. 3G üzerinden kullanılan FaceTime özelliği iPhone 5, iPhone 4S ve Yeni iPad ile kullanılabiliyor.

iOS 6 yüklemeden önce hazırlıklarınızı yapın

İlgimizi çeken iOS 6′nın yeni özellikleri yukarıda paylaştığımız gibi. Ancak yazının başında bahsettiğimiz gibi 200′den fazla özellik bulunuyor. Farkettiğimiz özellikleri Görünüm Tasarım’da paylaşmaya devam edeceğiz.


{/zj_fbcomment}
Tags: iphoneiosyeniilegibibirappletürkçeklavyeancaközellikdurumdaipadözelliklerdenkullanıcılaryerdesteğigeldifacebookişletim
TOP

Kıbrıs web Tasarım