Facebook Kullanıcıları Neyi, Neden Beğeniyorlar?

facebook-begenFacebook ortaya çıktığından beri “beğenmek” kavramı da büyük bir değişme uğradı. Artık beğenmek sadece bir şeyi iyi veya güzel bulmanın ötesinde desteklemek ya da ilgilenmek anlamlarının da karşılığı haline geldi.

Crowd Science‘ın gerçekleştirdiği bir araştırma ile Facebook kullanıcılarının neleri ve daha önemlisi hangi nedenlerle beğendiklerini ortaya koyuyor. Sadece 1.224 kişinin katıldığı bu araştırma 800 milyonu aşkın Facebook dünyasına dair tüm gerçekleri aydınlatmak için yeterli olmasa da, Facebook’ta nelerin, neden beğenildiği konusunda bir fikir veriyor.

İşte bu araştırma ve Facebook’ta beğenme kavramına dair ilginç gerçekler…

Crowd Science’a göre kullanıcılar en çok duvar paylaşımları, fotoğraflar ve yorumları beğeniyorlar. Üçü de %16′lık orana sahip. Bunların ardından %12 ile videolar geliyor. Markalara ait olmayan Facebook sayfaları %10, markalara ait Facebook sayfaları ise katılımcıların %9′ı tarafından beğenilmiş. Facebook’taki “beğen” düğmesini kullanmıyorum diyenlerin oranı %8 iken, katılımcılar arasında Facebook kullanmıyorum diyelenlerin oranı ise %14.

facebook_neyi_begeniyorlar

Açıkçası online video tüketiminin hızla arttığı günümüzde videoların dördüncü sırada olması bu araştırma sonuçlarındaki en büyük sürprizlerden biri.

Bunun dışında özellikle sosyal medya pazarlaması ile ilgilenenler markalara ait Facebook sayfalarını beğenenlerin oranı da biraz can sıkıcı olsa gerek.

Araştırmaya göre kullanıcıların “beğen” düğmesine tıklamaya karar vermelerinin iki önemli nedeni var: desteğini göstermek ve söylenen ya da gösterilen içerikten keyif almak. Her ikisi de %28 oranına sahip. Markayı beğenmek %14 ile üçüncü sırada gelen neden. Markadan haberdar olmak istemek %10, arkadaşlarımın markadan haberdar olmasını sağlamak %7, markanın sunduğu indirimlerden faydalanmak %6 ve son olarak çekilişlere katılabilmek %5 oranla sıralanıyor.

facebook_neden_begeniyorlar

Araştırmada yer alan diğer önemli bir detay ise kullanıcıların yaşlarının Facebook’taki beğenmeleri üzerinde belirgin farklılıklar yaratıyor olması. Örneğin markalara ait Facebook sayfalarını beğenenlerin büyük kısmı internet üzerinde daha fazla vakit geçiren gençlerden oluşuyor.

Diğer bir örnek; 65 yaş ve üzerindeki kullanıcıların markadan haberdar olmak isteme oranları sadece %1. Benzer şekilde markayı beğendiği için beğen düğmesine tıklayanların oranı da yaş gruplarına göre farklılık gösteriyor. 17 yaş altındaki Facebook kullanıcılarının %23 için geçerli olan bu oran 65 yaş üzeri kullanıcılarda %9′a kadar düşüyor.


{/zj_fbcomment}
Etiketler: facebookbiryaşaitmarkalaraaraştırmaoranıilesadeceiçinisekullanıcılarınbüyükgörenedenmarkadanhaberdar“beğen”kullanmıyorumdaha
EN ÜST SAYFA
kıbrıs web tasarım kktc sitesi reklam internet seo dizayn web tasarım logo yazılım google arama motoru optimizasyonu profesyonel firma e-ticaret sayfa şirketi web sitesi

Kıbrıs web Tasarım