Microsoft, Windows 8 'in özelliklerini duyurdu
Microsoft’un bugüne kadar ‘sızan’ bilgilerden çok iddialı olduğu anlaşılan yeni işletim sistemi Windows 8'in Consumer Preview sürümü yayınlandı. Barselona’daki Mobile World Congress kapsamında gerçekleşen Windows 8 Consumer Preview tanıtım etkinliğinden notlarımı paylaşmak istiyorum.
Microsoft’ta Windows bölüm başkanı Steven Sinofsky’un ‘master of ceremony’ görevini üstlendiği sunumda, beklendiği üzere Windows 8'in iki ana özellği defalarca vurgulandı: Buluttan kullanım ve dokunarak kontrol.
Web sayfalarına daha çok yer bırakan ve daha az kaynak tüketen Windows 8, arayüz olarak da Phone 7'den tanıdığımız Metro’yu kullanıyor. Paylaşılan bilgiye göre Geliştirici Önizlemesi’den (Developer Preview) sonra bu sürüme kadar 100 binden fazla değişiklik yapılmış.
Sunumda bahsedilen temel özelliklerini özetleyelim:
Yeni ‘Start’ ekranı, bana göre Metro’nun en güzel ve kullanışlı olduğu alan. Büyük ekranda çok daha şık ve kullanışlı duruyor. Phone 7'deki gibi gerçek zamanlı olarak sürekli güncelleniyor ve ekrana yerleştirdiğiniz uygulamalara bağlı olarak kontaktlarınızı, sosyal ağlardaki ve haber feed’lerindeki güncellemeleri gerçek zamanlı olarak görüyorsunuz.
Elbette son derece kişiselleştirilebilir. Windows 7'de alıştığınız başlangıç ekranına da alt köşedeki bir ’tile’a dokunarak geri dönmek mümkün.
Ekranın sağ kenarından içeri doğru parmağınızı (ya da fareyi) sürdüğünüzde (swipe) sistem komutları menüsü açılıyor. Sol kenardan içeri sürttüğünüzdeyse son kullandığınız uygulamalara ulaşıyorsunuz. Üst veya alt kenarlardan swipe hareketiyle de uygulama kontrollerine ulaşıyorsunuz.
Windows 8 ile PC’niz tamamen buluta bağlı. Sağlayıcı kim olursa olsun, tüm e-posta hesaplarınız, SkyDrive, fotoğraflarınız, sosyal ağlar ve mesajlaşma servisleri bulutta saklanıyor ve her birine atanmış, sürekli kendiliğinden güncellenen bir ‘hub’ kısayoluyla masaüstünde gösteriliyor. Örneğin fotoğraflarınız, ister PC’nizde veya SkyDfrive’da ister Facebook veya Flickr’da olsun, aynı ‘hub’ altında ulaşılabilir durumda. Bu toplu gösterim, kontakt listesi için de mevcut: Hotmail, Messenger, Facebook, Twitter, LinkedIn, Gmail veya her ahngi başka bir iletişim kanalını izleyip güncellemeleri görebiliyor, ileti gönderebiliyor, görüşme başlatabiliyorsunuz. Tüm uygulamaların birbiriyle entegre çalıştığını ve içeriden diğer uygulamalara erişim sağladığını tahmin edersiniz.
Windows Store’daki uygulamaları satın almadan deneyebilecek olmak iyi fikir. İndirdiğiniz ücretli uygulamayı süresi içinde beğenirseniz, sadece satın alma işlemini yaparak kullanmaya kesintisiz devam ediyorsunuz. Consumer Preview için Store’a yüklenen yüzlerce uygulamanın, sürümün geçerlilik süresi içinde ücretsiz olarak kullanılacağını da ekleyelim.
MWC kapsamındaki sunumda yeni işletim sisteminin daha az sistem kaynağı ve enerji tükettiği söyleniyor. Sistem, her türlü ekran teknolojisini (dokunmatik veya imleçli) en baştan tanıyarak çalışmaya başlıyor.
‘Semantik zum’ adı verilen fonksiyonla, start ekranındaki unsurları küçültüp çok sayıda uygulama ve güncelleme listesine ulaşabiliyorsunuz.
Windows 8 ile gelen Internet Explorer 10 (Consumer Preview), ekranın tamamını web sayfasına bırakıyor. Tarayıcı ve navigasyon barları siz istediğinizde ortaya çıkıyor. Bir süre dokunmadığınızda kayboluyor. Hızını henüz test etme şansımız yok ancak alan itibarıyla şu anda en başarılısı bu görünüyor.