Dünyada popüler olan programlama dilleri ve teknolojiler

progLanguages-225x143Yazılım geliştiricilerle ilgili dünya genelinde en çok konuşulan konulardan biri de hangi programlama dilleri ve teknolojilerin popüler olduğu. 2004 yılında kurulan ve şu an dünyanın en büyük iş ilanı platformu olan Indeed‘de yayınlanan istatistiklere bakarak önemli çıkarımlar yapabilmek mümkün. Son olarak 2012′nin birinci çeyreğinin verilerini barındıran raporları gelin beraber inceleyelim.

Geleneksel programlama dilleri

Geleneksel programlama dilleriyle başlayacak olursak, üstünlük tahmin edebileceğiniz gibi Java‘da. Birçok farklı amaç için kullanılabilen Java’nın hukuksal haklarının Oracle’a geçmesi de yükseliş grafiğini etkilemişe benzemiyor. Java’nın ardından sırayla C#, C++ Perl ve Visual Basic geliyor. Apple’in iOS ve OS X’te kullanıyor olduğu Objective-C ise listenin en sonunda.

jobgraph

Web

Daha çok web teknolojilerinde kullanılan dillere bakacak olursak üstünlük büyük bir farkla JavaScript’in elinde. Bu farkın sebebi ise JavaScript’in tablodaki diğer diller birbirinin alternatifi iken farklı bir kategoride yer alması (server taraflı değil, kullanıcı tarafında çalışması) ve adeta vazgeçilemez olması. Tabii Javascript’in Node.js gibi fazlasıyla popüler olan alt teknolojilere sahip olması da önemli bir detay.

Framework yani yazılım geliştirme çatılarına geldiğimizde ise Python dünyasından Django’nun oldukça popüler olduğunu söyleyebiliriz. PHP’de ise az çok tahmin edebileceğiniz gibi Zend en önde. Zend’den sonra CodeIgniter, CakePHP ve 2.0 versiyonunun ardından kan kaybeden Symfony geliyor. JavaScript tarafında ise Backbone.js‘in önemli bir yükseliş eğrisi yakaladığını söyleyelim. Backbone.js haricinde tabii ki jQuery’nin ezici bir üstünlüğü var, ardından ise Ext JS geliyor.

jobgraph1

Mobil

Gelelim mobile. Tahmin edebileceğiniz üzere mobilde bizleri iOS ve Android rekabeti karşılıyor. Mobil taraftaki en büyük soru işareti ise kuşkusuz Windows’un bu rekabeten alabileceği pay. Bu sorunun cevabını ise detaylı bir şekilde başka zaman inceleyelim.

NoSQL ve ilişkisel veri tabanları

 NoSQL veri tabanlarında ise Şubat Ayı rakamlarına göre MongoDB oldukça iyi durumda. Birçok server tarafı dille entegre olabilen MongoDB’nin yeni çıkan 2.2.0 versiyonunda önemli yenilikler barındırdığını da hatırlatalım.

İlişkisel veri tabanlarında ise tahmin edebileceğiniz gibi Oracle ve Microsoft’un çok ciddi bir hakimiyeti var. Açık kaynak olarak ise MySQL birinci sırada yalnız PostgreSQL’in yükseliş eğilimi de dikkat çekici.

jobgraph4

Rakamlar global olsa da Türkiye için de fikir verici düzeyde.

Özellikle hızla gelişen web ve mobil gibi alanlarda çok değil 1 sene sonra farklı sonuçlar görmek oldukça mümkün. “Trend” olarak gözüken konular ise kategorilerden bağımsız olarak NoSQL (başta MongoDB), PaaS servisler, Node.js ve JavaScript diyebiliriz. Mobilde ise kuşkusuz Microsoft’un yaratacağı rekabet ortamı çok kritik. Ayrıca yakın gelecekte çoklu platform mobil uygulama servislerinin edineceği yer de oldukça önemli.

(Yazı içerisinde programlama dili ile scripting/betik dili ayrımına değinilmemiştir. Ayrıca istatistikler indeed.com‘dan alınmıştır ve Şubat 2012′ye kadar olan verileri içermektedir)

Etiketler: isebirçokönemligibiprogramlamamobilolarakedebileceğiniztahminoldukçapopülerolanjavascript’indilleriwebfarklıyükselişardındangeliyor
EN ÜST SAYFA
kıbrıs web tasarım kktc sitesi reklam internet seo dizayn web tasarım logo yazılım google arama motoru optimizasyonu profesyonel firma e-ticaret sayfa şirketi web sitesi

Kıbrıs web Tasarım