Facebook 360-derece video deneyimini iOS'e getirdi

facebook vr

Yakın zamanda haber akışına 360-derece videoların ekleneceğini duyuran Facebook bu özelliği sonunda açtı. Sanal gerçekliğe ısınma turu niteliğindeki video deneyimi, yakında Facebook video reklamlarına da uyarlanacak.

Mobilde iOS kullanıcılarına açılan özelliği duyuran Mark Zuckerberg’in aşağıda paylaştığı Kuzey Kore videosunu, iPhone ya da iPad’inizi farklı yönlere çevirerek 360-derece izlemeniz mümkün. YouTube’un 360 derece videolarına aşinaysanız, Facebook’un yeniliğinin buna bir cevap niteliğinde olduğu söylenebilir. Amaç, Zuckerberg’in söylediği gib, öncelikle 360 derece videoların keşfedilmesi. Kullanıcıların bu videoları yapıp paylaşmaya başlaması içinse biraz daha zamana ihtiyaç olduğu aşikar. Zira 360-derece video çekmek ve kurgulamak hala pahalı ve zahmetli bir iş.

 Orijinal 360-derece video üretme konusunda yayıncı ve markalar öncü olacak gibi görünüyor. Facebook’un özelliği açmasıyla ilk 360-derece videosunu yayınlayan BuzzFeed ve yukarıda gördüğünüz etkileyici çekimi yayınlayan GoPro ve benzeri videoların devamı gelecektir.

Günde 8 milyar video izlenme sayısına sahip Facebook’un 360 derece içeriklerden reklamlarla gelir yaratmayı hedeflediği de ortada. Ancak YouTube ile benzer bir yol izleyen Facebook’un izleyicinin ilgisini sürekli tutma konusunda YouTube ile aynı noktaya takılıp takılmayacağı önemli bir soru. Zira, daha önce dikkat çektiğimiz gibi YouTube’da 360-derece videolar ilk etapta yoğun ilgi görse de, video üretiminin teknik sınırlamalar nedeniyle yaygınlaşamaması ve çeşitlenememesi nedeniyle izleyiciler bir süre sonra yeni video formatından uzaklaşmaya başlamıştı.

Facebook’un satın aldığı Oculus’un sanal gerçeklik gözlüklerinin önümüzdeki yıldan itibaren son kullanıcıyla buluşacak olması ise durumu Facebook lehine değiştirebilir. Bugün ilk örneklerini gördüğümüz 360-derece videolar uzun vadede bambaşka deneyimlerin başlangıcı da olabilir.


TOP

Kıbrıs web Tasarım