Twitter $100 Milyon Yatırımla $1 Milyar Değerlemeye Koşuyor!
Wall Street Journal’ın haberi ile bir süredir TechCrunch’ın duyumlarını paylaştığı Twitter‘ın yeni tur yatırım gelişmeleri şekillenmeye başladı. Daha önceki haberlerde $50 milyon yatırım alacağı konuşulan Twitter’ın söz konusu yatırım miktarının $100 milyon olacağı ve değerlemesinin $1 milyar üzerinden yapılacağı belirtiliyor.
Gerçekleşmesi beklenen $100 milyon seviyesindeki yatırıma 7 yatırımcının katılması bekleniyor. T. Rowe Price, Insight Venture Partners, Spark Capital ve Institutional Venture Partners şu an için yatırım grubu içinde adı geçen yatırımcılar. Ek bilgi olarak paylaşmakta fayda var, Twitter Şubat 2009′da Seri C kapsamında yaklaşık $250 milyondan değerlenmiş ve $35 milyon yatırım almıştı.
Spark Capital ve Institutional Venture Partners hali hazırda zaten Twitter yatırımcıları arasında yer alan şirketlerdi. T. Rowe Price daha önce PayPal‘ın kurucusu Max Levchin‘in girişimi Slide‘a yaptığı $50 milyon seviyesindeki yatırım, Insight Venture Partners ise $17 milyon seviyesindeki DivX yatırımı ile isimlerini aklımıza sokmuşlardı.
Twitter’ın $100 milyonluk yatırımla finansal olarak oldukça güçlü bir yapıya geçmesinin yanında, arkasındaki önde gelen yatırımcı güçlerle yakalayacağı sinerjinin etkilerinin de çok geçmeden hissedileceğini tahmin ediyorum.
Henüz gelir modeli olmayan ve çok büyük olasılıkla $1 ciro yapmamış olan Twitter’ın önümüzdeki dönemlerde heyecanla nasıl bir model kurgulayacağını bekliyor olacağız. $1 milyarlık değeri ile sektörün önemli oyuncularından olduğunu kanıtlayan Twitter’ın geçmişte gelir elde etmesi mümkün görülmeyen Google’ın reklam servisleri ile yakaladığı türden bir başarıyı yakalayıp yakalayamayacağı ise elbette bizler gibi herkesin merak konusu.
Son dönemlerde SMS tabanlı özelliklerini tekrar desteklemeye başlayan ve gözler önüne çıkartan Twitter’ın bu seçeneği gelir modeli kurgusunda değelendirmesi muhtemeldir. Ayrıca bir süre önce denemeye aldığı “Verified Accounts” (Tasdikli/Güvenli Hesaplar) ile kişi ve şirketlere yönelik özel hizmetler sunması da bir diğer potansiyel gelir modeli seçeneği olarak düşünülebilir.
Bunların hepsinin yanında elbette yenilikçi site içi reklam seçeneklerini kurgulaması ve hali hazırda sağ kolonunda konumlandırdığı ancak henüz ticari boyuta taşımadığı reklam alanlarını uygulamaya alması da olasıdır.
Bizim tüm kurgularımızın ötesinde tek gerçek şu ki, WSJ’a göre 2009 yılı sonuna kadar 25 milyon üyeye ulaşacağı tahmin edilen Twitter’ın reklam ve premium üyelik seçenekleri ile $1 milyarlık değerinin hakkını vermesi bekleniyor.
Sosyal medyanın en güçlü araçlarından biri haline gelen Twitter’ın gelir elde etmesi ya da etmemesi çok önemli midir bilemiyorum ancak gerçek zamanlı arama teknolojilerinin ana kaynağını oluşturacak Twitter’ın 2010 yılı içinde olası bir Google ya da Bing’i desteklemek zorunda olan Microsoft satın alması ile zaten konuşulan değerlemenin üzerinde bir geri dönüş yakalayarak yatırımcısını mutlu etmesi de göz önüne alınması gereken bir seçenektir.