Internetin Geleceğine Hazırlanmak İçin 2010 Yılı Önemli
Mobil pazardaki gelişmeler ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de popülaritesini artıran mobil internet uygulamaları, 2010 yılında odaklanılması gereken konular arasında yerini sağlamlaştırmış durumda. Sosyal medyanın gücüne güç katması ve gün geçtikçe entegre bir yapıya bürünen web siteleri de internetteki çok sesliliği destekliyor ve stratejilerin yeniden şekillenmesini zorunluluk haline getiriyor.
Bugün sektör profesyonelleri 2010 yılı için plan yapıyor ve şirketlerinin ya da markalarının dijital stratejilerini belirlemiyorlarsa, bu yıldan fazla birşey beklemesinler demekten başka birşey elden gelmiyor. Eğer internet ya da medya alanlarında faaliyet gösteriliyor ve mobil mecra stratejileri çalışılmıyorsa, rekabet avantajı için de hiç kafa yormasınlar.
İnternetin bugün geldiği nokta ve 2010 yılında iyice bürüneceği yapısı çok sesli, gerçek zamanlı, heryerden ulaşılabilir ve tüm bunların etkisiyle viral bir platformu karşımıza çıkartıyor. Geleneksel medyadan çok farklı olarak sadece okunan birşeyin anlatılması değil, okunan birşeyin yazılı ya da görsel olarak aktarılması prensibi bu mecranın etkisinin de çok daha yüksek olmasına sebep oluyor. Yakın geçmişte son derece tutucu davranan markaların son dönemlerde gösterdikleri “açık fikirlilik” de aslında bu farkındalığın bir göstergesi. Bu gerçeği 2010 yılı boyunca akılların bir köşesinde tutmak değerli olacaktır.
Elbette internetin bu gelişimi sadece kendi yağında kavrularak olmuyor. Gelişimi tetikleyen dış etkenler ve destek ürünler de bu mecranın heryerden erişilebilir özelliğini güçlendirirken, direkt ve dolaylı olarak içeriğin zenginleşmesine de katkı sağlıyor. Heryerden erişilebilirlik dediğimizde ise 2010 yılı içinde adını fazlasıyla duyacağımız tablet ve netbook bilgisayarları ve kablosuz internet bağlantılarındaki yaygınlaşmayı anmak gerekiyor.
3G’nin Türkiye’de hayata geçmesi dünyaya kıyasla biraz gecikilmiş olarak kabul edilse de, mobil uygulamaların popülaritesinin arttığı bir döneme denk geldiği için bu pazarın çok gerisinde kalmamıza sebep olmadı. Zaten yeni teknolojilere ve trendlere oldukça hızlı adapte olabilen Türk internet kullanıcıları için 3G’ye alışmış pazarlarla kullanım açısından arayı kapatmanın problem olmayacağını tahmin ediyorduk.
Tüm bunların ışığında rahatlıkla söyleyebilirim ki, sahip olunan mobil internet teknolojisi, kablosuz geniş bant bağlantı noktalarının yaygınlaşması ve mobil cihazların yanı sıra, tablet ve netbook bilgisayarlardaki popülarite 2010 yılında kullanıcı, yani tüketici, eğilimlerini her sektör için değiştiriyor olacak.
Hali hazırda sosyal medyayı oldukça sevdiğini gördüğümüz, sosyal ağları ise neredeyse tüm dünyadan fazla sevip, Internette de tüm Avrupa’dan fazla zaman geçirdiğini bildiğimiz Türk internet kullanıcıları mekan bağımsız olarak çevrimiçi olmayı da sever ve buna alışırsa o zaman 2010 yılı için bu alanda bizleri nelerin beklediğini sanırım tahmin edebilirsiniz.
Uzun lafın kısası, çok sesli, mekan bağımsız, gerçek zamanlı ve entegre bir internet dünyası, 2010 yılında sektörün öncülerinin planlarını yapmaları ve fırsatları değerlendirmeleri için gerekli tüm ipuçlarını ortaya dökmüş durumda. Bu ipuçlarını doğru yorumlamak ve olması gerektiği gibi kullanmak ise bizlere kalıyor.
Gerçek şu ki, 2010 yılı internetin kırılma noktası olacak ve geleceğin interneti için gerekli tüm altyapıyı bu yıl içinde hazırlayacak. Bu hazırlık sürecinde yer almanın ve internetle birlikte geleceği yakalamanın değerini ise herhalde vurgulamaya gerek yoktur…
Görsel Kaynak: ilco (sxc.hu)