1 milyar dolar edebilecek 11 girişim

1-milyar-dolar-giriim-225x149Facebook’un Instagramı satın alması, finans çevreleri tarafından halka arz öncesi ‘tribünlere oynamak’ olarak algılandı. Ancak birçok girimci için de yeni umutlar doğdu. Hal böyle olunca gözler 1 milyar dolar edebilecek girişimlere çevrildi. Buradan yola çıkan Business Insider, bu parayı hak edebilecek 11 girişimin listesini yayımladı. Paylaşılan girişimlerin bir çoğunun yatırımlar alarak, 1 milyar dolar eşiğini geçtiğini belirtmek istiyoruz. Ancak bu sürpriz satın almalar olmayacak anlamına gelimiyor. İşte yaklaşık 1 milyar dolarla satın alınabilecek şirketler.

Instagram’dan sonra 1 milyar dolar edebilecek 11 girişim

  • Square: Twitter kurucusu Jack Dorsey’ın girişimlerinden biri. Kredi kartılarıyla mobil ödeme gerçekleştiren sistem için artık bir girişim demek de doğru olmayabilir. Çünkü şirketin, son olarak Kleiner Perkins’ten 100 milyon dolarlık yatırım aldığını hatırlatmak istiyoruz. Peki Square’i hangi şirketler satın alabilir? Kredi kartları için bir altyapı oluşturan Square, Visa ve Master Card gibi kredi kartı şirketlerinin dikkatini çektiğini söylemek mümkün.
  • Foursquare: 1 milyarlık satın almaya en yakın şirketlerden biri Foursquare. 20 milyondan fazla kullanıcısı olan Foursquare’in Instagram kadar hızlı büyüdüğünü söylemek zor. Buna rağmen şirketin 1 milyar değere ulaştığı konuşuluyor. 2012 yılında en çok konuşulacak konularadan biri olacak konum bazlı alışveriş sistemi şüphesiz bu alanda en iyilerden biri olan Foursquare’e yarayabilir. Groupon’un bu alanda Foursquare’i alması sürpriz olmayacağını söyleyebiliriz.
  • Spotify: Müzik servisi uygulaması olan Spotify, 2011 yılında en çok kullanılan uygulamaların başında geldi. 10 milyondan fazla kullanıcısıyla 13 ülkede yayında olan uygulama, son olarak aldığı 100 milyon dolarlık yatırımla birlikte yaklaşık 1 milyar dolar değere ulaştığı yatırımcı çevresinde konuşuluyor. Şarkı başına ödeme iş modeliyle çalışan Spotify’ı büyük balık küçük balığı yer misaliyle Apple satın alabilir yorumunu yapmak mümkün.
  • Airbnb: Kısa dönemli konaklama platformu olan Airbnb, 2010 yılından beri dikkat çeken girişimlerin başında yer alıyor. Sitede yayınlanan ilanların sayısı her ay ortalama yaklaşık yüzde 50 büyüme kaydediyor. Yatırımcıların iddilarına göre sitenin değeri 1 milyar dolara yaklaştığı yönünde. Buradan yola çıkarak, ilan konusunda profesyonelleşen sitenin eBay tarafından satın alması muhtemel olabilir. Böylece eBay, farklı bir kategoriye geçiş yapması mümkün olabilir.
  • Rovio: 2010 yılında 5 milyon dolar gelirle dikkatleri üzerine çeken Angry Birds yapımcısı Rovio‘yu, 1 milyar dolara satın alınabilecek şirketler arasına sokabiliriz. Rovio’nun 2011 yılında 200 milyon değere ulaştığı konuşuluyordu. Ancak şirketin geçen animasyon film yapımcılığına soyunması şirketin değerini arttırdığını söyleyebiliriz. Bu durumda özellikle Disney için cazip bir satın alma olacaktır. Öte yandan sosyal oyunların şu anda lideri olan Zynga da Rovio’yu satın alması muhtemel seçenekler arasında.
  • Pinterest: 2012 yılında yıldızı parlayan Pinterest de şu an olmasa bile kısa bir zaman sonra 1 milyar dolar değere ulaşabileceğini söyleyebiliriz.Pinterest’in şuan da 200 milyon dolar değere ulaştığı söylenmekte. Ancak bu şirkete hala yatırımcıların ilgisi devam ediyor. Bu sebepten dolayı şirketin yüksek bir değerle satışı gerçekleşebilir. İlk sıradaki adaylardan biri Google’ı gösterebiliriz. Diğer bir adayın Amazon olabileceğini söylebiliriz. Amazon’un özellikle iyi bir içerik ve reklam entegrasyonuyla iyi bir iş modeli çıkarabileceğini ifade edebiliriz.
  • Fab: Tasarım ürünleri özel alışveriş modeliyle internete taşıyan Fab‘ın, günlük 300 bin dolarlık cirosu bulunuyor. 200 milyon değeri olan şirket son olark 50 milyon dolarlık yatırım aldı. Groupon ve LivingSocial Fab’ı satın alması sürpriz olmayacaktır. Buna rağmen Ikea’da bir çılgınlık yaparak Fab satın alması söz konusu olabilir.
  • Bleacher Report: 2007 yılında kurulan ve spor haberciliği yapan Bleacher Report, aylık 25 milyonluk tekil ziyaretçisiyle iştah kabartan şirketlerin başında geliyor. Medya bloglarında satın almalarında en yüksek rakamın 315 milyon dolarla The Huffington Post’a ödenmişti. Belki şu anda  olmayabilir. Ancak kısa bir zaman sonra AOL Bleacher Report’u 1 milyar dolar seviyesinin altında satın alabilir.
  • Path: Sınırlı sayıdaki arkadaşlarla içerik paylaşımına izin veren uygulama, Google’ın 100 milyon dolarlık teklifine sırt çevirmişti. Belki Path, 1 milyar dolar etmeyebilir. Ancak Facebook’un Instagram’ı satın almasıdan sonra Google, Path satın almasıyla karşılık verebilir. Şu anda Path’in 3 milyon aktif kullanıcısı bulunduğunu da sözlerimize eklemek istiyoruz.
  • Yammer:Web 2.0′ı kurumsal kullanıma açan servislerden biri olan Yammer, 2009 yılından beri önü açık ve değerleri yüksek şirketlerin başıda geliyor. 85 milyon dolar değere ulaşan şirket, aynı kategoride ve büyükmek isteyen Salesforce tarafıdan satın alınması sürpriz olmayacaktır.
  • Quora: Soru sorma odaklı bir sosyal ağ olan Quora‘nın son değerlemesi 86 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Ancak geçen yıl yatırım çevreleri tarafından şirketin 300 milyon dolara ulaştığı konuşuluyordu. Bu servisi de Google’ın kendi sosyal ağını geliştirebilmesi için satın alması muhtemel gördüğümüzü paylaşmak istiyoruz.

Satın almalar birçok farklı kategoride gerçekleşebilir. Ancak elindeki mali kaynakla Google’ın satın almalarla dikkat çekebileceğini ifade edebiliriz. Google, sosyal ağ pazarında her ne kadar ‘emin adımlarla’ gittiğini söylese de, büyük satın almalarla kendi servisini geliştirebileceğini söyleyebiliriz.


{/zj_fbcomment}
Tags: satınmilyonbirmilyardolarolanalmasıancakyılındadeğereşirketinbiridolarlıkiçinulaştığısöyleyebilirizsonrasonistiyoruzsürpriz
TOP

Kıbrıs web Tasarım