Araştırmacılar Facebook bağımlılığının 4 ana sebebini açıkladı

facebook bagimlilik 460x253Facebook hiç şüphe yok dünyanın en popüler sosyal ağı ve aynı zamanda hem web sürümü hem de mobil uygulamalarıyla hayatımızın tam ortasında bir yere sahip. Üstelik sadece Facebook değil, Facebook ekosisteminde yer alan Messenger, Instagram ve Whatsapp çoğumuzun günlük hayatta en çok vakit geçirdiği uygulamalardan.

Hepimiz artık sosyal medya düzenine ayak uydurmuşken kimi uzmanlar ise Facebook‘un “bir bağımlılık” olduğunu dile getiriyor. Cornell Information Science araştırmacıları, kullanıcıların neden Facebook’tan kopamadıklarının 4 ana maddeyle birlikte yaptıkları bilimsel çalışma sonrasında açıkladı.

99daysoffreedom.com adlı web sitesini kuran araştırmacılar, araştırma katılımcılarından 99 gün boyunca Facebook’u kullanmamalarını istedi ve araştırmaya katılan kişilerle deneyin 33, 66 ve 99’uncu günlerinde iletişime geçerek çeşitli anket çalışmaları gerçekleştirdi. Araştırma sonucunda ise ortaya çıkan 4 ana sebep şöyle:

1- Alışkanlık

Kullanıcılar Facebook’u bir tür alışkanlık haline getirmişler. Bazı denekler, ilk 10 gün boyunca internet tarayıcılarını açar açmaz ellerinin Facebook’u yazmak için “f” harfine gittiğini bildiriyor.

2-  Gizlilik ve gözlem

Facebook kişilerin gizlilik hakları konusunda bugüne kadar önemli adımlar attı. Gizlilik ayarlarınızın tamamen sizin kontrolünüzde olması, hangi içerikleri kimlerle paylaştığınızın biraz daha net olması bugün Facebook’un kullanıcı dostu olan özellikleri arasında yer alıyor. Ancak kimi zaman da kullanıcılar, gizliliklerine dair her şeyin yolunda olup olmadığını, örneğin kendilerinin etiketlendiği fotoğrafların nasıl, nerede, kimler tarafından görülebilir olduğunu gözlemleyebilmek için de Facebook’la olan bağını kopartamıyor. Aslında Facebook üyesi olmasanız bile, Facebook’ta bir fotoğrafınızın olmaması neredeyse çok zor, çünkü Facebook’u olan bir arkadaşınızın bunu sizin için yapması çok olası.

3- Ruh halleri

Denekler kendilerini iyi bir modda hissetmedikleri zaman Facebook’a giriş yapmaya daha meyilli oluyormuş. Kısacası kendini pek iyi hissetmeyenler Facebook’a giriş yapmaya daha yakın, bu her ne kadar daha iyi hissetmek için yapılsa da aslında sonucu kendini daha kötü hissettirmeye kadar varabiliyor.

4- Diğer sosyal medya kanalları

Kullanıcılar her ne kadar Facebook odaklı olarak hayatlarına devam ediyor olsa da, bazı kullanıcılar örneğin Twitter gibi kullandığı diğer sosyal ağlara daha fazla ağır vererek Facebook kullanımlarını azalttı.

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı bu araştırma sonucunda kullanıcıların çoğu Facebook’a geri dönüş yapmış olsa da, araştırma sonrasında kullanıcıların kendi kararlarıyla Facebook kullanımını azalttığı, telefonlarından Facebook mobil uygulamasını sildikleri de aktarıldı. Yani denekler, Facebook hesaplarının hayatından çaldığı dakikaların farkına bu deney sayesinde varmış oldu.

 


TOP

Kıbrıs web Tasarım