Elektrikli araçlardan sonra elektrikli uçaklar yolda

Piper Cherokee

Wright Electric isimli bir şirket, geçtiğimiz haftalarda Techcrunch Y Combinator Demo Day’de 150 koltuklu bir elektrikli uçak yapmak için plan yapmaya başladıklarını ve tamamen elektrikle çalışacak bir uçak tasarlayıp geliştireceklerini paylaştı.

Çok uçuk bir fikir gibi görünse de havacılık piyasasının en büyük giderler kalemlerinden olan yakıt sorununu tamamen çözecek olurlarsa neredeyse %30’a varan kâr sağlamış olacaklar. Wright Electric çekirdek ekibine bakılacak olursa yapabilecek potansiyelleri de bulunuyor. Çekirdek ekip, NASA’da elektrikli uçaklar konusunda araştırmalar yapan bir gruptan oluşuyor. Tasarım ekibi ise Boeing ve Cessna gibi şirketlerden deneyimli kişilerden oluşuyor.

Blog paylaşımlarına göre ilk adım olarak geliştirdikleri sistemi ilk olarak Piper Cherokee uçaklarında deneyecekler. Bu sırada konsept uçağı hayata geçirebilmek için kaynak temin etmeyi umuyorlar. Ardından jet yakıtı kullanmadan uçacak ilk ticari (9 koltuklu) uçaklarını üretmeyi planlıyorlar.

BBC’nin haberine göre Wright Electric, Avrupa’nın popüler ucuz havayolu firması EasyJet’in ilgisini çekmeyi başarmış. EasyJet’in de önümüzdeki 10 yıl içinde Londra’dan Paris’e tamamen elektrikle çalışan bir uçakla yolcu taşıma hayali ile örtüşen bu projeye EasyJet yetkilileri kendi deneyimleriyle katkı sağlamayı planlıyorlar.

Çalışan maaşları ve uçakların kendisi dışında havayolu firmalarının en yüksek maliyeti yakıt ve bu maliyetten kurtulmak için uzun yıllardır çaba sarfediyorlar. Elektrikli uçak denemeleri de tabi ki yeni bir gelişme değil. Airbus elektrikli uçakların potansiyelini keşfetmek için E-Fan’ı kurmuştu ve hatta ürettikleri ilk uçak Manş Denizi’ni 2015 yılında aşmıştı. Bu başarıya rağmen Airbus, E-Fan’ın hem elektrikli hem de içten yanmalı motorlu olan hibrit versiyonunu geliştirdi, çünkü böylesi daha sürdürülebilirdi.

Wright, pil sektörünün önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde ne kadar hızlı ilerleyeceğine bağlı olarak kendilerinin de hibrit bir sistemle ilerleyebileceğini belirtiyor. Ancak havayolu firmalarının işletme masraflarını düşürmek için etik olarak mümkün olan her şeyi yapacaklarını da belirtmeyi ihmal etmiyorlar.

Biyolojik yakıtlar bile Amerika’da deneniyorken elektrikli uçaklar için farklı yatırımlar ve çalışmalar yapılmaması için hiç bir neden bulunmuyor. Böyle bir gelişmeden hem havayolu firmaları, dolaylı olarak müşteriler ve en çok da çevre fayda sağlayabilir. Jet yakıtı kullanımındaki azalma, çevre için gerçekten çok faydalı olacaktır.

 


Tags: biriçinelektrikliuçakolarakilkhavayoluwrightolançokhemtamamenelectricuçaklaruçaklarıneasyjet’infirmalarınınhibritgöreyakıt
TOP

Kıbrıs web Tasarım